latinica  ћирилица
07/11/2018 |  18:46 ⇒ 08/11/2018 | 08:30 | Аутор: РТРС

Невесиње: Уручена одликовања породицама погинулих бораца

У Невесињу је почело обиљежавање Митровданских свечаности.

Дводневна манифестација, поводом Дана општине и Крсне Славе БОРС-а, у знак сјећања на Митровданске офанзиве 1992. и 1994. године почела је служењем помена погинулим борцима..

Данас су уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца Невесињске бригаде. Постхумна одликовања- Медаље заслуга за народ уручене су породицама девет погинулих бораца из Невесиња, Требиња и Гацка.

Претходно је у спомен- соби на Гвозду служен помен погинулим борцима у Отаџбинском рату, а бројне делегације из Невесиња и Херцеговине положиле су вијенце и прислужиле свијеће.

Митровдан за Невесињце и Херцеговце има посебну важност, сматра се једним од важнијих датума у новијој српској историји, и зато и данас порука из Невесиња- погинуле јунаке и Митровданске офанзиве не смију никада заборавити.

Митровданске офанзиве 1992. и 1994. одбраниле су Невесиње и Херцеговину, учврстиле Републику Српску, а учесници ових битки, херојским борбама исписали су историју.

Њих 64 изгубила су живот бранећи огњишта од десетоструко бројнијег непријатеља- такозване Армије БиХ и ХВО-а. Постхумна одликовања за њихове породице, знак су да њихова жртва није заборављена.

- Врло је тешко, али ова признања доказ да нису улудо изгинули за ову нашу Српску, рекао је Милинко Вуловић, брат погинулог борца.

Херојска пожртвованост Невесињске бригаде, али и цивилног становништва резултирале су одбраном Херцеговине, тврде преживјели борци Митровданских офанзива. 64 погинулих, скоро 1.000 рањених- залог су који се, тврде, мора чувати.

- Немамо право да их заборавимо. Морамо наставити чувати оно што је 23.000 бораца ВРС створило,а то је Република Српска, истакао је Синиша Шиповац, ОО БОРС-а Невесиње.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић сматра да није било Митровданских офанзива, не би било Републике Српске.

Он је нагласио да без Републике Српске нема ни слободе и да је задатак свих нас да заједнички градимо бољу Републику Српски и не одлазимо, јер је наша отаџбина једини простор гдје смо своји на свом.

Централни програм Митровданских свечаности биће уприличен сутра. Након служења литургије и славског обреда, на Споменик слободе у центру Невесиња биће положени вијенци.

Најављено је присуство званичника и делегација Српске и Србије. Завршни дио програма- Свечана академија биће одржана у обновљеном Дому културе, који ће носити име глумца Небојше Глоговаца, чије је поријекло из ових крајева.

Планирано је потписивање Повеље о братимљењу БОРС-а са Међународним фондом за унапређење стартешке безбједности Русије.