latinica  ћирилица
07/11/2018 |  19:31 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Зима долази, миграната све више, а одговорни без рјешења!

Док из Хрватске у БиХ враћају мигранте, какав је случај био и данас са 46 Пакистанаца, који су пронађени у општини Перушић, у Сарајеву само нижу статистичке податке и без конкретних рјешења усвајају информације о стању у области миграција.

Већ смо навикли да из различитих бх. институција пристижу супротне информације о броју придошлица "заглављених" у БиХ - од 3.000 до 6.000 и више, зависи ко бројеве "пројектује". Но, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић иновирао је и несинхронизованост података који из његовог кабинета "излазе". И то не пројекцију "заглављених" већ укупно регистрованих миграната. У понедјељак их је било 21.163. Данас бар 1.000 мање.

- Од почетка године у БиХ је ушло око 20.000 миграната. 19.986 њих је ушло у БиХ са исказаном намјером за тражење азила. Од тих 19.986 захтјев је поднијело само 1.315 миграната. - рекао је Звиздић.

Да ли је поново "поквашен" неки сервер са регистрима незаконитих миграната чему смо свједочили средином године, или је Звиздић лишен друштвене одговорности о истинитом информисању јавности!? Или је пак свјестан неспособности властитог кабинета да нагомилане мигрантске проблеме рјешава одлучио да бројеве благо модификује!?

Како год, за говорницом се ни осврнуо није на петицију Бишћана за измјештање стотина миграната из центра тог града. Нити на чињеницу да су новопридошли већ "надмудрили" полицијске страже које су Звиздић и друштво, "спасоносно" поставили на прилазима Унско-санском кантону, како би контролисали тамошњи хаос, па из возова и аутобуса излазе на станицама прије пунктова, а онда пјешке до одредишта! Приоритет је ипак био демантовати сам себе и аустријску штампу.

- Не постоји 20.000 миграната који са ножевима чекају на граници са ЕУ да изврше пробој према ЕУ како смо имали прилику то прочитати - рекао је Звиздић.

Демантовали су Звиздић и ресорни министар Драган Мектић, којег је напрасно сустигла морална анестезија тишине, и раније пријетеће идеје из окружења па и самог Брисела како ће сви придошли мигранти бити вишегодишње "угошћени" на простору изван граница Уније, све док иста не оконча унутрашњу консолидацију.

Но, стање у БиХ, сада демантује бх. министре. На седам локација у БиХ, збројили су бх. министри више од 2.500 обезбјеђених кревета за мигранте. Збројили су и више од осам милиона евра које је из Брисела пристигло у БиХ, али не у буџете министарстава, рећи ће тугаљиво.

- Тим новцем располаже ИОМ И УНХЦР, на рачун буџета легло је само 120.000 KM - rekla je Семиха Боровац, министар за људска права и избјеглице БиХ.

И док Европа плаћа да мигранте и избјеглице сумњиве прошлости задржи даље од својих чланица и граница, стотине или хиљаде их и даље хладне новембарске ноћи проводи под ведрим небом у бх. парковима, напуштеним кућама, дјечијим игралиштима или рушевинама. А домицилно становништво, не само из окружења новоуспостављених центара, страхује. И пријети да ће кренути путем Бишћана.

- Бојимо се да не буде као и тамо, јер очекујемо овдје још већи прилив. Чујем јутрос од комшија да су се мигранти завукли овдје по кућама које су празне, јер морају негдје преноћити. Ми њих не кривимо, кривимо систем и државу - каже мјештанка насеља Ушивак код Хаџића.

И док најодговорнији "фризирају" податке и неуспјешно редукцију путовања миграната на релацији пуно Сарајево-препуни Бихаћ и Крајина, академска заједница процјењује додатну ескалацију с доласком нижих температура.

- Мислим да ће се ситуација усложњавати. Бојим се да ће ти људи покушати на свој начин да рјешавају смјештај и алтернативе преласка у другу земљу у ЕУ, а бојим се да ће у наредном периоду бити још агресивнији - наводи
Неџад Корајлић, декан Факултета за криминалистику и безбједносне студије у Сарајеву.

Најодговорнији се међутим, не боје! А и зашто би!? До њихових удобних кабинета, мигранти неће стићи! Нити ће у њиховим луксузним вилама и становима, на силу тражити преноћиште или трајнији смјештај. А зима не чека!