latinica  ћирилица
09/11/2018 |  12:11 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Најављена тужба због "заробљавања" воза са мигрантима

Из "Жељезница ФБиХ" саопштено је да је данас МУП Унско-санског кантона поново незаконито "заробио" у Бихаћу "БХ воз" и да је дошло до насилног прекида одвијања редовног саобраћаја због чега је ово предузеће најавило да ће поднијети тужбу за надокнаду штете од Владе Унско-санског кантона и поднијети пријаве против министра и комесара МУП-а овог кантона.
Жељезнице ФБиХ - Фото: ФОНЕТ
Жељезнице ФБиХФото: ФОНЕТ

Из "Жељезница" захтијевају хитну интервенцију надлежних органа и деблокаду "БХ воза" ради успостављања редовног жељезничког саобраћаја на релацији Сарајево-Бихаћ-Сарајево.

Истичући да је, према наводима полиције, у возу 146 миграната, из "Жељезница" наводе да је онемогућено и осталим путницима да несметано путују на релацији Бихаћ-Сарајево и да о овом поступању припадника МУП-а Унско-санског кантона, "Жељезнице ФБиХ" нису званично обавијештене.

У саопштењу се наводи да је наступила материјална и нематеријална штета и да је битно нарушена основна функција жељезница, а то је несметан и безбједан транспорт робе и путника.

Из овог предузећа наводе да жељезница нема право легитимисања путника, осим за случај када по основу индентификационог документа остварује право на одређену комерцијалну повластицу.

Жељезница, такође, не може ускратити право превоза путницима, осим ако то није предвиђено посебним прописима или одлукама надлежних административних органа, додаје се у саопштењу.

Упркос ургенцијама у којима су тражиле помоћ од надлежних органа и институција, "Жељезнице" наводе до сада нису добили одговор о даљем поступању у актуелној ситуацији у БиХ и зато су поново извјестиле Министарство безбједности БиХ, Министарство унутрашњих послова ФБиХ и Федералну управу полиције о актуелној проблематици.

Воз са мигрантима, који је синоћ стигао из Сарајева у Бихаћ, блокиран је на жељезничкој станици у овом граду.

Портпарол МУП-а Унско-санског кантона Снежана Галић потврдила је да су 153 мигранта стигла возом, а тренутно их се у возу налази 146.

"Седам особа је ИОМ пребацио у прихватне центре у Бихаћу с обзиром на то да се ради о рањивим категоријама, односно о женама и дјеци", рекла је она.

Воз нема дозволу за искрцавање, а у току су преговори за враћање миграната у Сарајево.