latinica  ћирилица
09/11/2018 |  16:53 | Аутор: СРНА

Лавров: Признавањем Косова запад показао двоструке аршине

Западне земље показале су двоструке аршине у вези са признавањем једнострано проглашене независности српске покрајине Косова и Метохије и коморског острва Махоте, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Он је, након састанка са министром спољних послова и међународне сарадње Уније Комора Суефом Мухамедом ел Амином, рекао да је постигнута сагласност да су Коморска острва постала члан УН као јединствена држава коју чине четири острва.

"Државе, које су подстакле проглашавање независности Косова од Србије и сецесију Махотеа од остатка Уније Комора, у више наврата су тражиле промјену власти у државама за које су вјеровале да то морају да учине, кршећи тиме међународни закон", каже Лавров.

Лавров је нагласио да западне земље дају очигледан примјер двоструких стандарда и да се нада да ће Запад током међународних дебата одлучити да једном заувијек одустане од такве праксе, јавио је ТАСС.

Шеф руске дипломатије подсјетио је да Француска није признала независност Махотеа и да, упркос бројним резолуцијама Генералне скупштине УН, наставља илегално да управља острвом.

Коморска острва су прије Другог свјетског рата биле француска колинија, а прекоморска територија Француске постала су 1946. године.

У децембру 1974. године у Унији Комора одржан је референдум о независности, на којем су три острва подржала независност, док је 60 одсто становништва Махотеа било против тога.

Унија Комора је 6. јула 1975. године унилатерално прогласила независност, а Генерална скупштина УН је то прихватила и од Француске затражила да напусти "независну државу".

Међутим, Париз је игнорисао резолуцију УН и 2009. године прогласио острво Махоте француским прекоморским департманом.