latinica  ћирилица
10/11/2018 |  11:28 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Калифорнија- За катастрофу криво лоше управљање шумама

Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је да је два велика шумска пожара у Калифорнији узроковало лоше управљање шумским газдинствима, те запријетио да ће укинути савезне фондове.
Пожар у Калифорнији - Фото: AFP
Пожар у КалифорнијиФото: AFP

"Нема никаквог разлога за овако обимне, смртоносне и прескупе пожаре у Калифорнији, осим веома лошег управљања шумским газдинствима. Више милијарди долара одваја се сваке године, а изгубљено је тако много живота све због лошег управљања. Ријешите то сад или се суочите са укидањем савезних средстава", навео је Трамп путем друштвене мреже "Твитер".

Најмање девет особа је погинуло, а 35 се води као нестало у два шумска пожара.

У области Лос Анђелеса пожар "Вулси" угрожава 75.000 кућа, а више од 200.000 људи добило је наређење о обавезној евакуацији.

Ватра је врло брзо захватила градић Парадајз због чега су бројни возачи морали да напусте аутомобиле и да пјешке бјеже од стихије.

Пожар је избио у четвртак 8. новембра на ободу Националне шуме Плумас сјевероисточно од Сакрамента и од тада је уништено више од 90.000 хектара шуме, а само је пет одсто ватре под контролом.

Ватра се брзо креће према граду Малибуу усљед јаких удара вјетра. Више хиљада мјештана Малибуа побјегло је из својих кућа пред ватреном стихијом.

Само је из области Вентура евакуисано око 95.000 људи.