latinica  ћирилица
11/11/2018 |  08:24 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Париз- Свјетски лидери на 100-годишњици обиљежавања Великог рата (ФОТО)

У Паризу се данас одржава церемонија обиљежавања стотину година од завршетка Првог свјетског рата, којој присуствује више десетина предсједника држава и влада.
Државници у Паризу - Фото: Screenshot
Државници у ПаризуФото: Screenshot

Француски предсједник Емануел Макрон је на церемонију код Тријумфалне капије, позвао више од 80 шефова држава и влада које су директно или индиректно учествовале у Првом свјетском рату.

Свечаности ће, између осталих, присуствовати предсједник Србије Александар Вучић, предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, њемачка канцеларка Ангела Меркел, предсједници Америке Доналд Трамп, Русије Владимир Путин, Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Осим земаља побједница у Првом свјетском рату, обиљежавању ће присуствовати и представници поражених земаља, попут Њемачке коју ће представљати канцеларка Меркел.

Главна церемонија почеће испред Тријумфалне капије, гдје ће се уз највише војне почасти званицама обратити француски предсједник. Планирано је да Макрон свој говор испред Гроба незнаног јунака одржи тачно у 11 сати, 11. дана, 11. мјесеца, у вријеме када је потписано примирје прије 100 година.

У оквиру обиљежавања годишњице, биће одржано прво засједање Париског мировног форума, који се успоставља на Макронову иницијативу као одговор на растуће тензије у свијету и опасности по међународну сарадњу.

На отварању Форума, говориће потпредсједница савјета Париског форума за мир Триша Шети, предсједник Француске, њемачка канцеларка, као и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Како је наведено, на Форуму који ће трајати до 13. новембра, неће присуствовати амерички предсједник Доналд Трамп.

Оно што је изазвало посебну пажљу свјетских медија су састанци свјетских лидера на маргинама скупа - Путина и Трампа, Трампа и Ердогана и Макрона и Меркелове, али се говорило и о оним званичницима који неће бити присутни или који су одбили позив, попут предсједника Европског савјета Доналда Туска.

Он је раније изјавио да је морао да одбије позив, јер ће присуствовати обиљежавању годишњице у родној Пољској.

Синоћ су шефови држава и влада из свих крајева свијета посјетили изложбу "Пикасо: плаво и розе", приређену у Музеју Орсеј, након чега је за високе званице приређен коктел.

Седмица обиљежавања сто година од завршетка Првог свјетског рата почела је у недјељу, 4. новембра церемонијом у катедрали у Стразбуру, којој су присуствовали предсједници Француске и Њемачке, Емануел Макрон и Франк Валтер Штајнмајер.

Први свјетски рат трајао је од 1914. до 1918. године, а у њему су учествовале 32 нације.

Иако је по опсегу био свјетски, углавном се водио на европском тлу. Завршио је потпуно новом територијалном подјелом и промјеном политичке слике Европе, у којој су нестала Аустроугарско, Отоманско и Њемачко царство, а у Русији се родила револуција.

Силе Антанте потписале су примирје са Њемачком 11. новембра 1918. године у 11.00 часова, у жељезничком вагону код француског града Компијена и тиме окончале Први свјетски рат.

Примирје је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Зараћене стране у Првом свјетском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а, према неким процјенама, страдало је око 20 милиона људи.

Србија је, као сила побједница, изгубила 1.247.000 људи у Првом свјетском рату, а српски народ је пропорционално броју становника био један од два најстрадалнија изгубивши 60 одсто мушке популације.