latinica  ћирилица
11/11/2018 |  09:27 | Аутор: СРНА

Распада се Влада Терезе Меј?

Четири министра у британској Влади која су подржавала останак у ЕУ близу су подношења оставке због Брегзита, пишу британски медији.
Тереза Меј - Фото: AFP
Тереза МејФото: AFP

Британски дневник Сандеј тајмс подсјећа да је ЕУ одбацила план британске премијерке Терезе Меј за независни механизам који ће надгледати излазак Британије из привремене царинске уније.

Лист се позива на изворе из британског, али не и из преговарачког тима ЕУ.

Меј покушава да утврди коначне детаље договора о изласку Британије из ЕУ, али су разговори у застоју због начина на који се може спријечити успостављање јаче границе у Ирској.

Британија је предложила привремени царински договор са ЕУ, али присталице Брегзита у Конзервативној странци желе да Лондон има коначну ријеч када ће споразум бити окончан, чиме би било спријечена трајна повезаност са европским блоком.

"Ово је тренутак када она мора да се суочи са Бриселом и да им изнесе јасан став да је потребан компромис или ћемо изаћи из чланства без икаквог договора", изјавио је неименовани званичник британске Владе.

Нешто раније је дипломата из ЕУ изјавио да је Брисел опрезни оптимиста да би самит европског блока могао бити одржан током овог мјесеца како би се усвојио договор са Лондоном, али да је то веома тешко предвидјети због нестабилне ситуације у Британији.

Друге дипломате из ЕУ кажу да је неријешено још неколико питања.