latinica  ћирилица
11/11/2018 |  12:03 | Аутор: СРНА

Вјетар додатно отежава стање у Калифорнији

Јак, врео и сув вјетар почео је данас да дува у јужној Калифорнији, а слично вријеме најављено је и у сјеверном дијелу те америчке савезне државе, што ће додатно распламсати пожаре који су до сада однијели најмање 25 људских живота, изјавили су данас званичници.
Пожар у Калифорнији - Фото: AFP
Пожар у КалифорнијиФото: AFP

"Вјетар дува до 70 километара на час, а повремени удари достижу од 100 до 110 километара на час. То ће додатно погоршати ситуацију", рекао је званичник Националне метеоролошке службе из Колеџ парка у Мериленду Марк Ченар.

Према његовим ријечима, ваздушна маса креће се преко пустиња на западу САД, укључујући Долину Смрти ка обали, што ће узроковати јак вјетар који ће дувати до уторка 13. новембра.

Додатни удари вјетра брзине од око 80 километара на час забиљежени су преко брда Сијера Неваде у сјеверном дијелу Калифорније недалеко од Сакрамента, гдје је пожар "Камп" однио најмање 23 људска живота.

Пожар "Кемп" уништио је више од 6.700 кућа и пословних објеката у Парадајзу.

Према подацима власти, 35 особа се воде као нестале, а три ватрогасца су повријеђена.

Други пожар "Вулси" гори на ободима брда изнад Малибуа и угрожава више хиљада кућа. На том подручју наређена је обавезна евакуација.

Пожар је уништио најмање 177 кућа и других објеката.

Полиција Лос Анђелеса саопштила је да су у Малибуу пронађена два тијела, али да је још рано да се утврди да ли је смрт наступила усљед пожара.