latinica  ћирилица
11/11/2018 |  13:04 ⇒ 19:50 | Аутор: ТАНЈУГ

У Паризу свјетски лидери обиљежили вијек од Великог рата (ФОТО)

Централна свечаност којом је свијет обиљежио вијек од окончања Првог свјетског рата одржана је у Паризу испред Тријумфалне капије.

Свечаности је присуствовало више од 80 државника, како из земаља побједница, тако и оних које су поражене у Великом рату.

Французи су се борили за своју отаџбину и слободу, доживејли су пакао који нико не може да замисли, а њихова је патња саградила Француску, рекао је предсједник Емануел Макрон у обраћању.

Подсејтио је да се Европа умало самоуништила у паклу који је прогутао војнике, којој год војсци да су припадали.

Побједници и побијеђени су дуго били у истој жалости, истакао је Макрон, и поручио, да лекција не може бити "један народ против других" - та поука нас обавезује да мислимо о будућости и суштинским стварима.

Упозорио је да се данас јављају "демони из прошлости" спремни да поново сију хаос и смрт, а историја понекад пријети да ће наставити својим трагичним токовима.

- Морамо афирмисати одговорност да дјеци пренесемо свијет о којима су претходне генерације сањале - поручио је Макрон и нагласио да је мир врховна вреијдност, јер се зна која је цијена да се одбрани.

Навео је да је у рату погинуло 10 милиона војника, милиони цивила, а милијарду пројектила је испаљено само на Француску.

Церемонија обиљежавања 100. годишњице завршетка Првог свјетског рата почела је испред Тријумфалне капије читањем писама војника који су учествовали у рату.

Писма која су написана прије сто година читало је осам тинејџера.

"Драги моји родитељи, данас је било предивно. Добили смо вијести о примирју јутрос у 9.30. Имао сам 10 минута да се припремим за велику параду на тргу у Монсу... Улице су биле препуне цивила који су скакали од среће бацајући цвијеће... Трг и улице били су у најразличитијим бојама", наводи се у писму официра британске краљевске коњичке артиљерије.

"Драги мој Пјер, док ти ово пишем, ти тамо далеко у шумама Алзаса сазнајеш невјероватне вијести! Овдје се чује на све стране. Болесна сам од среће, не могу да пишем... Не могу да ти опишем осјећај невјероватне радости на овај први дан примирја", навела је Францускиња Дениз Брије у писму вјеренику Пјеру Фору.

Централној церемонији је присуствало више од 80 шефова држава и влада земаља учесница рата, али и високи представници УН и европских институција.

Међу учесницима били су предсједници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин.

Осим земаља побједница у Првом свјетском рату, обњежавању су присуствовали и представници поражених земаља, попут Њемачке коју је представљала канцеларка Ангела Меркел.

Србију је на церемонији представљао предсједник Александар Вучић.

У оквиру обележавања годишњице, најављено је прво засједање Париског мировног форума. Форум се успоставља на иницијативу француског предсједника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу.

Србија је у рату дала велики допринос, који је био залог да се направи Краљевина СХС, а Београд је постао нова престоница, подсјетио је Слободан Ђукић, професор Војне историје на Војној академији.

Први свјетски рат је познат као рат у рововима. Једна од чувених битака водила се у првим мјесецима рата 1914. на територији Србије у кругу од 200 километара, када се очекивала капитулација српске војске.

Колубарска битка била је једна од три маневарске битке у Првом свјетском рату.

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, указао је да је Солунски фронт и избацивање бугарске војске почетак краја рата и да то признају њемачки генерали.

- Париз ће бити значајан и добро је да смо ми тамо, јер ми смо побједница Првог свјетског рата, ми треба да будемо тамо, наша застава треба да буде тамо - сматра Лазански.

Велики рат званично је завршен потписивањем Версајског уговора 28. јуна 1919. године. Најзначаније одлуке донијела је "велика четворка" Вудро Вилсон, Жорж Клемансо, Виторио Орландо и Дејвид Лојд Џорџ.

Процјењује се да је мобилисано око 60 милиона људи. На рушевинама три царства настао је нови свјетски поредак.