latinica  ћирилица
11/11/2018 |  18:03 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

"Географски диктат" први пут у Бањалуци

На ПМФ-у у Бањалуци, први пут је одржан "Географски диктат". Ријеч је о провјери општег знања из географије, које се организује од 2015. године, на иницијативу Руског географског друштва, чији је предсједник Владимир Путин. Иако је прве двије године организован само на подручју Русије, од прошле је попримио и међународни карактер.

Провјера општег знања из географије, за веома кратко вријеме постала је популарна широм свијета. “Географски диктат“ се ове године организује у више од 60 земаља.

Као дио те породице нашло се и око 100 Бањалучана. Организатори истичу да је циљ развој географског образовања и промоција наше земље.

"Морам Вам признати да су питања стигла запечаћена из Београда, гдје је центар Руског географског друштва. Они су нам само јавили да су питања прилагођена за све, да су опште природе и да се не бринемо", нагласила је Мира Мандић, ванредни професор географије на ПМФ-у у Бањалуци.

Побједника у овој глобалној манифестацији нема. Диктат се ради анонимно, а учесници имају 45 минута да одговоре на 30 задатака различитог степена сложености. Учествовати могу сви, без обзира на доб, стручну спрему и професију.

"Ово је јединствена прилика да и ми професори мало провјеримо своје знање", рекла је професорка географије у бањалучкој Гимназији Јасминка Мрђа.

Географски диктат се одржава од 2015. године, на иницијативу предсједника Савјета покровитеља Руског географског друштва Владимира Путина.

Током 2016. на диктату је учествовало 187 хиљада људи, да би прошле године та бројка премашила 260 хиљада учесника. Најмлађи је имао 6, а најстарији 67 година.