latinica  ћирилица
12/11/2018 |  08:32 ⇒ 10:41 | Аутор: Б92

Матић одлучан, поново одбио да носи цвјетић мака!

Српски репрезентативац Немања Матић је и овог пута остао досљедан себи. Ни у дербију с Манчестер Ситијем на дресу није носио симбол цвијета дивљег мака.
Немања Матић (foto: twitter.com/manutd) -
Немања Матић (foto: twitter.com/manutd)

Везни играч Јунајтеда је протеклог викенда, на утакмици с Борнмутом такође одбио да носи поменути симбол, што је изазвало буру негодовања на Острву.

Познато је да је Матић, касније током недјеље, објаснио разлоге због којих је одбио да носи тај симбол на свом дресу. Раније се цвјетић користио као симбол којим се обиљежавало сјећање на погунуле британске војнике током Првог свјетског рата, али однедавно, тај симбол се користи и за обиљежавање погибија свих британских војника, укључујући и оних који су ангажовани у НАТО снагама.

Матић је прошле сезоне имао симбол на дресу, али тада није знао за поменуту чињеницу. Сада је остао при својој одлуци, што је у клубу наишло на разумијевање, али не и код доброг дијела британске јавности.

"У потпуности разумијем зашто људи носе маков цвијет, поштујем свачије право да то ради и саосјећам са свима који су изгубили ближње у рату. Ипак, за мене је то само подсјетник на напад који сам осјетио лично као млади, преплашени 12-годишњак који је живио у Врелу, док је моја земља уништена бомбардовањем Србије 1999. Иако сам прије носио, сада не осјећам да је у реду да имам цвијет мака на свом дресу. Не желим да подривам цвијет као симбол поноса Британаца нити увриједим било кога, ипак, сви смо производ личног одгоја и личног избора за који имамо своје разлоге. Надам се да сви разумију моје разлоге сада када сам их објаснио и да могу да се концентришем да помогнем тиму у утакмицама које нас чекају", поручио је Матић прошле недјеље када је образложио свима шта је разлог што не носи симбол.