latinica  ћирилица
12/11/2018 |  10:47 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Бесплатни метеоролошки подаци и процјена ризика за пољопривреднике

Пољопривредни произвођачи у Републици Српској ће од наредне године имати могућност да, уз помоћ мобилне апликације, бесплатно провјере метеоролошке податке и процјену ризика појаве болести штеточина.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Стручни сарадник за воћарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству Мирко Јокић истиче да је ово користан пројекат, који отвара доста могућности и помаже произвођачима, захваљујући новом рачунарском систему и повезивању свих 50 метеоролошких станица у Српској.

- У оквиру система је и мобилна апликација посредством које ће произвођачи добити бесплатне поруке савјетодавне службе - рекао је Јокић и додао да ће током зиме дио предавања бити посвећен обуци о коришћењу система.

Он је додао да је овај пројекат почео прије двије године, када је била инсталирана примарна мрежа метеоролошких станица.

- Те 2016. године било је инсталирано 27 метеоролошких станица У Српској. Након тога су УНДП и Холандска амбасада подржали повезивање станица у систем. Савјетодавна служба Ресора за пружање стручних услуга додала је програм модела процјене ризика од болести и штеточина - појаснио је Јокић.

Он је истакао да је, захваљујући подршци Међунардног фонда за развој пољопривреде, у пројекат укључен и програмер.

- Циљ је био успостављање независног система, јер су постојећи комерцијални скупи - навео је Јокић.