latinica  ћирилица
12/11/2018 |  12:40 | Аутор: СРНА

Путин: Веома важна сарадња са муслиманским земљама

Москва сматра сарадњу са муслиманским земљама врло важном, наводи се у поруци предсједника Русије Владимира Путина упућеној учесницима четвртог састанка Руско-исламске групе за стратешке визије у руском граду Махачкала, коју је пренио предсједник Татарстана Рустам Миниханов.
Владимир Путин (Фото: rt.com) - Фото: РТРС
Владимир Путин (Фото: rt.com)Фото: РТРС

У поруци руског предсједника наводи се да Руска Федерација сматра веома важним јачање веза са муслиманским земљама, како на билатералном нивоу тако и у оквиру Организације исламске сарадње.

"Наши ставови су прилично блиски у вези са многим хитним питањима на глобалном и регионалном плану. Заједно подржавамо стварање поштеног и демократског свјетског поретка, заснованог на владавини закона и ослобођеног било каквих пристрасних диктата чврсте руке или економског и инфромационог притиска", истакао је Путин.

Руски лидер напоменуо је да Москва и земље исламског свијета имају конструктивну економску, научну, техничку и хуманитарну сарадњу, као и партнерство у рјешавању локалних сукоба и кризних ситуација, јавио је ТАСС.

Путин је нагласио да је тренутни састанак групе посвећен врло озбиљном проблему борбе против тероризма и екстремистичке идеологије, раду са младим људима и координисању напора на пољу образовања и просвјећења.

Руско-исламска група за стратешке визије формирана је 2006. године, под вођством руског дипломате Јевгенија Примакова и првог предсједника Татарстана Минтимера Шајмијева, након што се Русија као посматрач придружила Организацији исламске сарадње.

Групу чине 33 познате јавне личности из 27 земаља, укључујући бивше премијере, министре спољних послова и велике религијске учењаке из Индонезије, Марока, Саудијске Арабије, Ирана, Кувајта и других земаља.

Предсједавајући групе је предсједник Татарстана, а састанак се ове године одржава у Дагестану.