latinica  ћирилица
12/11/2018 |  13:26 ⇒ 13/11/2018 | 07:42 | Аутор: РТРС

Десетогодишња успјешна сарадња СНСД-а и ХДЗ се наставља

У Источном Сарајеву одржан је састанак страначких делегација СНСД-а и ХДЗ БиХ, предвођених лидерима Милорадом Додиком и Драганом Човићем.

Додик је рекао да је на данашњем састанку договорен заједнички наступ на свим нивоима власти.

- Желимо да наша сарадња буде у функцији напретка - рекао је он и додао да је неопходно приступити формирању власти на свим нивоима.

Додик је навео да ће се у Српској већ од наредног понедјељка приступити формирању власти.

- Приступићемо и одређивању мандатара у формалном смислу. Мислимо да Влада може да буде формирана до краја овог мјесеца или за неколико дана у децембру - истакао је он и изразио спремност да у Влади буде заступљена и ХДЗ.

Он је навео да се тиме стварају услови да се почне радити на неким годишњим важним документима. 

Додик је навео да је сарадња СНСД-а и ХДЗ капитална и да је ХДЗ остварила историјски максимум, иако новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ није из ове партије.

- То не спречава ХДЗ да и даље буде репрезентативна у БиХ и зато ћемо и даље сарађивати - поручио је лидер СНСД-а.

Према његовим ријечима, сарадња ће се одвијати још на два нивоа, а то је Вијеће народа, гдје ће ХДЗ и СНСД имати одређене позиције, као и на нивоу Владе Српске, гдје ће се разговарати о по принципу равномјерне заступљености - ХДЗ-у један члан Владе, а да се у капацитету, уколико до тога дође, на нивоу Федерације БиХ разговара о томе да ХДЗ свој капацитет препусти СНСД-у.

Према његовим ријечима, сада је то могуће, прошли пут није било могуће, јер ХДЗ није имао маневарског простора за то.

"Мислим да сарадња ове двије политичке партије, које су оствариле капиталан изборни резултат, који је са становишта ХДЗ-а максималан и историјски, али чињеница да из ХДЗ-а није изабран члан Предсјендништва БиХ, не спречава ХДЗ да на свим другим нивоима власти буде репрезентативан и ми то тако и разумијемо", рекао је Додик.

Он је додао да је ХДЗ репрезентативни политички представник хрватског конститутивног народа у БиХ и да ради тога СНСД са њим сарађује и разговара.

Додик је поручио да СНСД неће допустити да се конституише Дом народа ФБиХ без потпуне попуне српских представника, како Устав предвиђа, што значи 17 српских делегата, који ће морати бити унутра "шта год ко и како о томе мислио".

Он мисли да је била деградирајућа, непотребна и лоша порука бошњачке владајуће елите да никада до сада српски клуб у Дому народа ФБиХ није био попуњен.

Додик је додао да ће СНСД подржати свако рјешење које омогућава таку врсту попуне.

"Ми се залажемо за то да српски политички представници у ФБиХ имају свој потпуни капацитет, а он подразумијева да без спекулација Срби тамо гдје их има највише у ФБиХ имају право на највећи ниво политичког заступања", рекао је он. 

Човић је изразио жељу за наставком и јачањем сарадње. Поновио је да је неодржива и нелегитимна ситуација у којој један народ бира представнике другог народа.

- Питање Изборног закона је кључно питање у БиХ - истакао је он.

Човић је рекао да ХДЗ са СНСД-ом гради политике око кључних питања и да је ова странка задовољна изборним резултатом.

Он је поручио да се се десетогодишња успјешна сарадња двије странке наставља.

Човић је навео да су на данашњем састанку представљени резулатати који су мјесец дана послије избора јасни, те да су, када је ријеч о ХДЗ-у БиХ, изврсни, јер су јачи и израженији него у посљедњих 20 година на било којим изборима.

"Ипак, постоји мањкавост када уз све то немате хрватског члана Предсједништва БиХ, али то је реалност коју данас треба сагледати у функцији политичких односа у БиХ, потребе да се у Федерацији БиХ код бошњачког народа бирају два представника и они су на практичан начин показали како мисле то урадити. Иако ми мислимо да је апсолутно неуставно, нелегитимно и нелегално", истакао је Човић.

Он је додао да СНСД и ХДЗ БиХ, као представници и доминантни побједници унутар српског и хрватског народа на овим изборима, морају преузети на себе одговорност за проблеме које треба отколонити, а који су у посљедњих годину дана били доминантно политички.

"Са овако добрим резултатима, то је приоритет и посебна обавеза. Мислим да ћемо искористити све инструменте које имамо да ријешимо кључна питања да би у БиХ однос три конститутивна народа био на начелима Устава и у изворности Анекса четири Дејтонског споразума, како смо више пута говорили", рекао је Човић.

На данашњем састанку делегацију СНСД-а, осим Додика који је изабран за српског члана Предсједништва БиХ, чинили су и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић.

Сасатанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а (Фото: Аваз)

У делегацији ХДЗ БиХ били су и потпредсједник странке Борјана Кришто, те високи страначки функционери Вјекослав Беванда и Маринко Чавара.