latinica  ћирилица
12/11/2018 |  15:39 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Годишњи ремонт Термоелектране "Угљевик" завршен прије рока

Годишњи ремонт Термоелектране "Угљевик" завршен је четири дана прије рока, што је донијело око два милиона марака зараде више од планиране

Стабилизована је укупна производња електричне енерегије у Републици Српској ,која је у протеклих мјесец дана била угрожена лошим хидролошким условима, па је производња била ослоњена углавном на ТЕ "Гацко". 

Пуштањем у рад ТЕ "Угљевик", обезбијеђени су и вишкови електричне енергије за извоз.

Од планираних 35 дана за редован годишњи ремонт, добром организацијом посла у Термолектрани Угљевик, тај рок је скраћен за четири дана. То је вишеструка корист како за ово предузеће, тако и за укупно стње у Електропривреди Републике Српске, појашњавјау у управи предузећа. 

"Дневно производимо око 450.000 КМ вриједности струје. За чеитири дана то је око два милиона марака повећан приход, а са друге стране имамо јако лошу хидролошку годину гдје ХЕ раде минималним капацитетом", рекао је в.д.директора РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић.

Овогодишњи ремонт је коштао око 10 милиона марака. Осим подизања стабилности у производњи струje, током ремонта је урађена и корекција на електрофилтерском постројењу, што је знатно смањило ниво загађења . 

"Ми смо имали око 40% електричне енергије на нивоу Републике Српске. У задних мјесец дана кише није било, радила је само ТЕ 'Гацко', а Електроприврдеда увозила дио струје. Сада је стабилизована мрежа и имамо двије Термолектране са комплетном произвдњом да намиримо потребе, а чак нешто и за извоз", навео је руководилац РЈ Термоелектрана  у РиТЕ "Угљевик" Драган Миљановић.

И у угљевичком руднику у протеклом периоду се биљежи добра производња. Погодне временске прилике омогућиле су ископ око 220.000 тона угља што су добре залихе које гарантују стабилан рад ТЕ у зимском периоду.

Прилог погледајте и на нашем Youtube каналу.