latinica  ћирилица
13/11/2018 |  10:48 | Аутор: СРНА

Нема довољно капацитета за смјештај миграната у УСК

Расположиви капацитети у Унско-санском кантону нису довољни за смјештај миграната и може се претпоставити да ће у наредном периоду безбједносна ситуација бити погоршана, рекла је Срни портпарол кантоналног Министарства унутрашњих послова Снежана Галић.

Галићева је навела да се, према процјенама МУП-а, у граду Бихаћу налази између 3.000 и 3.200 миграната.

"У Миграционом центру `Бира`, који је отворен прије десетак дана, смјештено је 700 миграната, у Ђачком дому у Борићима 1.000-1.200, у хотелу `Седра` око 400. Остали мигранти су у приватном смјештају и затражили смо од Кантоналне инспекције да утврди број и гдје су смјештени", рекла је Галићева.

Она је навела да је на подручју Велике Кладуше у хали предузећа "Мирал" смјештено 350 миграната, у шаторском насељу Трнови 350-400 и у приватном смјештају педесетак.

Галићева је навела и да је, када је ријеч о мигрантима, ове године на подручју УСК-а евидентирано 69 кривичних дјела, 26 прекршаја, те 469 безбједносних догађаја који се могу довести у везу са мигрантима и због чега су оштећени грађани Бихаћа и Велике Кладуше.

Она је напоменула да се погоршање безбједносне ситуације може очекивати доласком хладнијег времена и због недовољних смјештајних капацитета.Ђачки дом је неуслован и у фази је реновирања, "Бира" је отворена прије десетак дана и смјештено је више миграната него што је првобитно било планирано.

Галићева је истакла да је Управа полиције у више наврата тражила да се сви укључе у проблем мигрантске кризе, посебно Министарство безбједности БиХ, у чијој је надлежности поступање у складу са Законом о азилу и Законом о странцима, односно контрола кретања, боравка и смјештаја миграната на подручју УСК-а.

Према њеним ријечима, боравак, смјештај и кретање миграната је у надлежности Министарства безбједности БиХ које, у сарадњи са међународним хуманитарним организацијама, одређује прихватне миграционе центре, као и смјештајне капацитете.

Галићева је напоменула да је од 23. октобра одржано неколико састанка са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем, који је обећао конкретну помоћ Влади УСК-а у вези са рјешавањем мигрантске кризе.

Она је подсјетила да је на састанку Мектића са члановима Оперативне групе за координацију активности и надзора над мигрантском кризом Владе УСК-а 23. октобра донесена наредба да ће кантонални МУП онемогућити даљи долазак миграната на подручје овог кантона јер су смјештајни капацитети попуњени.

"Од 23. октобра је онемогућен улазак на подручје УСК-а око 1.500 миграната, јер нема смјештајних кашацитета. Мигранти на подручје УСК-а долазе углавном возом", рекла је Галићева.

Она је подсјетила да су на посљедњем састанку са министром безбједности одржаном у Сарајеву 8. новембра усвојени закључци да ће Међународна организација за миграције приликом доласка миграната одлучити који је то слободан број смјештајних капацитета у УСК и да ће само толиком броју миграната бити омогућен долазак и смјештај у један од постојећих миграционих центара.