latinica  ћирилица
13/11/2018 |  13:42 ⇒ 14/11/2018 | 08:45 | Аутор: СРНА

Цијела породица из БиХ у џихаду у Сирији

Терориста Алдин Алибашић /29/, звани Алдо и Ебу Омер, за којим је Интерпол расписао црвену потјерницу, у џихад у Сирију је отишао 2013. године заједно са држављанима БиХ Харисом Сивцем, Енвером Лилићем, Абдулахом Ибраџићем, Адваном Мијатовићем и Мевлудином Цицваром који су се у Сирији придружили терористичкој групи Исламска држава, сазнаје Срна у безбједносним структурама.

За Алибашићем је, затим, у Сирију отишла и комлетна његова породица, а на Интеполовој званичној страници је објављено да га та међународна полицијска агенција потражује због организовања терористичке групе у складу са кривичним дјелом тероризам.

У његовом досијеу, у који је Срна имала увид, наводи се да је држављанин БиХ Алдин Алибашић рођен у Сарајеву и пријављен на адреси у улици Ослободилаца Сарајева пет, а да је у Сирију са поменутом групом терориста отишао 2. априла 2013. године.

До тада је радио у сарајевској фирми Дисти, као информатичар. У тој фирми је рекао да одлази у Турску као пратња супрузи која је, наводно, тамо требало да оперише очи.

У БиХ се вратио авионским летом из Истанбула 14. маја, па поново отишао у Сирију 7. септембра 2013. године, овог пута са супругом Илдом Хоповац, оцем Бехудином и мајком Индиром Алибашић.

Према оперативним сазнањима, Алибашић је био заробљен почетком јануара 2014. године у сукобима са припадницима Слободне војске Сирије.

Илда Хоповац /28/, кћи Мустафе, рођена је у Сарајеву, а пребивалиште јој је пријављено у Сарајеву, у улици Гетеова 14. Са супругом Алдином Алибашићем и његовим родитељима из Сарајева је отишла авинским летом за Истанбул 7. септембра 2013. године.

Бехудин Алибашић /52/, син Исмета, рођен је у Сарајеву, а пребивалиште му је у Сарајеву у улици Техерански трг осам.

Држављанка БиХ Индира Алибашић /50/, кћи Асима, рођена је у Пријепољу, а пребивалиште јој је пријављено у Сарајеву, такође у улици Техерански трг осам.

Интерпол је до сада расписао потјернице за 25 држављана БиХ због повезаности са тероризмом и припадности терористичкој организацији Исламска држава.

Прије четири мјесеца објављен је списак 76 држављана БиХ који су као припадници терористичких организација погинули у Сирији и Ираку.

Потјернице су расписане само за 25 терориста држављана БиХ на страним ратиштима иако их, према прошлогодишњим подацима Министарства безбједности БиХ, има 115.

Америчка Централна обавјештајна агенција је 2014. године објавила да се 350 држављана БиХ бори у редовима Исламске државе.