latinica  ћирилица
13/11/2018 |  18:33 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Нобило: Случај "Драгичевић" превише политизован

Хрватски адвокат Анто Нобило, доскорашњи члан тима, поновио је да је случај близу рјешења, али да проблем представља то што је све попримило политичку конотацију.

Душко Томић, који је такође напустио случај, као разлоге за разлаз наводи различита мишљења, али и чињеницу да нису испуњавали жеље лица које им је дало пуномоћ.

Међународни адвокатски тим у случају Драгичевић више не постоји. Образлажући разлоге због којег је напустио рад на случају, адвокат Душко Томић за Н1 каже да је Давор Драгичевић од њих очекивао да потврде ствари за које нису имали аргументе.

- Нисмо могли потврдити исказе које је Давор Драгичевић понављао као мантру на Тргу Крајине, а то је да је његов син силован, да је тешко претучен и мучен и да је био у полицији, а да је посљедњи дан бачен у ријеку, рекао је Томић.

Случај је близу рјешавања, али верзија коју отац страдалог младића износи у јавност, о умијешаности највиших функционера МУП-а, није тачна, поручио је адвокат Анто Нобило. Истиче - Давид јесте убијен, али не отет и мучен, те да његово убиство није завјера полицијско-тужилачких органа. Случај је, каже, скренуо у политичке воде, због чега је одлучио да се повуче.

- Мислим да је превише политизован и да моје услуге ту више нису потребне. Већ се почело и оптуживати, чак и неке одређене пријетње да ће се извршити њихове пресуде и тако. То је све отишло у кривом правцу, истакао је Анто Нобило, адвокат.

Случај Драгичевић потом је напустила и адвокат Зора Добричанин Никодиновић. Тако је уз Давора остао једино Ифет Ферагет.

- Сваком нека буде на савјести, и бившем адвокатском тиму за оно што је урадио за своје поступке, а и вама свима из институција и власти и опозицији, нека је на савјести што сте радили и што још покушавате, рекао је Давор Драгичевић, отац страдалог Давида Драгичевића.

Подсјећамо, чланови групе ,,Правда за Давида“ на почетку су одушевљено дочекали адвокатски тим. Два мјесеца послије, правници су све више изложени притисцима. Адвокати истичу да је тим био изложен нападима медија из Хрватске и Србије, који су наводили да им је циљ рушење предсједника Српске Милорада Додика.

- Почели смо примати ударце изнутра, као што је Слободан Васковић, зато што нисмо потврђивали његово писање на блогу. Ја сам лично тражио разговор са Васковићем и замолио га да да своју изјаву и та своја сазнања да званичним органима. Није желио ништа друго осим своје истине, закључио је Томић.

Адвокати нису могли да раде у тим околностима, каже Томић, истичући да се Драгичевићу таквим потезима чини медвеђа услуга, те одустали од даље сарадње на овом случају.