latinica  ћирилица
13/11/2018 |  22:29 | Аутор: СРНА

Америчка војска поставила бодљикаву жицу на граници са Мексиком

Америчка војска поставила је бодљикаву жицу и подигла барикаде, док се стотине миграната из Централне Америке приближавају граници Мексика и САД.
Америчка војска на граници са Мексиком - Фото: Getty Images
Америчка војска на граници са МексикомФото: Getty Images

Око 400 миграната, који су се одвојили од главног дијела каравана у Мексико Ситију, стигли су данас у погранични град Тихуану аутобусом, рекли су очевици.

Очекује се да ће веће групе миграната стићи наредних дана, рекле су групе за људска права.

Неколико хиљада миграната у најмање три караванске групе крећу се кроз Мексико према граници са САД.

Амерички министар одбране Џејмс Матис најавио је да ће сутра посјетити регион на граници са Мексиком и ово је његова прва посјета од када је Вашингтон најавио слање више од 7.000 војника како би САД спријечиле улаз каравану миграната, већином држављана Хондураса.

Америчка Агенција за царину и заштиту границе /ЦБП/ саопштила је да ће затворити саобраћајне траке на прелазима Сан Исидро и Отај Меса из Тихуане, а након тога ће војска поставити бодљикаву жицу, као и барикаде и ограде.

Град Тихуана, у држави Баха Калифорнија, налази се 38 километара од Сан Дијега у Калифорнији.

"ЦБП наставиће да се припрема за могући долазак више хиљада миграната који се крећу према САД", рекао је Пит Флорес, шеф операција ЦБП-а у Санд Дијегу, додајући да се може говорити о потенцијалној угроженој безбједности.

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа заузела је чврст став да неће пустити караван миграната да уђе у земљу.

Годинама мигранти из Централне Америке крећу на дуг пут до САД. На том путу многи умру или погину, а многи заврше као жртве банди организованог криминала.