latinica  ћирилица
14/11/2018 |  09:05 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Чеси одбили споразум УН о мигрантима

Чешка се придружила данас све већем броју земаља ЕУ које су одбиле споразум УН о регулисању кретања миграната широм свијета.

Глобални пакт о безбједним, уредним и регуларним миграцијама усвојен је у јулу гласовима 193 државе, без учешћа САД, које су се повукле прошле године.

Влада Чешке јутрос је гласањем одлучила да не потпише споразум, рекли су извори из кабинета.

Владини званичници изјавили су да пакт не прави довољну разлику између легалних и нелегалних миграција, што је став који дијеле и десно оријентисане власти Мађарске и Аустрије, које су такође саопштиле да га неће потписати на церемонији у Мароку у децембру.

Коалициона влада Бугарске такође се повукла из споразума, а парламент ће се о овом пакту изјаснити данас. Пољска је најавила да би могла да крене истим путем.

Необавезујући пакт УН бави се питањем заштите људи који мигрирају, њиховом интергацијом у новим државама и начином да се врате у своје матичне земље.

Специјални представник УН за међународне миграције Луиз Арбур рекла је да су ови потези за жаљење и погрешни и да је циљ пакта унапређење регулисања кретања људи преко граница.