latinica  ћирилица
15/11/2018 |  08:59 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Медицински факултет једна од најважнијих научних и образовних институција (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржана свечана академија поводом 40 година постојања и рада Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци.

Свечаном академијом, Медицински факултет у Бањалуци обиљежио је 40 година постојања и рада. Заслужним установама и појединцима додијељена су признања, а најављени су и амбициозни планови за наредни период.

Медицински факултет у Бањалуци основан је 17. марта 1978. године, а прво предавање одржано је на данашњи дан прије четири деценије. Велику помоћ у формирању и каснијем развоју имали су од свих медицинских факултета с простора бивше Југославије, а декани многих од њих су били гости на Свечаној академији. Најављено је интензивирање сарадње и у наредном периоду, посебно у заједничком наступу у међународним пројектима.

Фото: РТРС

Декан медицинског факултета Ранко Шкрбић рекао је да овај факултет прати савремене трендове у научноистраживачкој настави.

"Расли смо уз помоћ медицинских факултета са простора бивше Југославије и зато смо неизмјерно захвални. Циљ нам је да наставимо са квалитетним радом, а за тако нешто имамо и добре планове", каже Шкрбић.

Током претходних 40 година, факултет је образовао квалитетне кадрове. Многи од њих професионално су ангажовани по цијелом свијету. Да ја бањалучки Медицински факултет носилац образовања у здравству у Српској, али и један од водећих факултета Универзитета у Бањалуци, посебно када је ријеч о примјени практичних метода у настави, сматра и ректор, Радослав Гајанин.

"Медицински факултет је једна од водећих чланова нашег универзитета. Овај факултет има успјешну међународну сарадњу и вјерујем да ће тако бити и у будућности", рекао је Гајанин.

Област здравства стратешки је важна за Српску, поручили су званичници, рекавши да је до сада много урађено када је ријеч о законској регулативи, инфраструктури, а посебно образовању кадрова.

"Свих ових година Медицински факултет Универзитета у Бањалуци успио је да се носи са различитим изазовима, али и да изњедри кадар који је данас цијењен. Влада Републике Српске је донисила добре прописе који се тичу здравственог система, а и много је урађено на побољшању инфраструктуре", рекла је Жељка Цвијановић, досадашња предсјдница Владе и новоизабрана предсједница Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Медицински факултет Универзитета у Бањалуци има најзначајнији допринос угледу овог универзитета, као и све претпоставке за напредак јачање.

"Ова угледна установа има све претпоставке за ширење и јачање. Намјера нам је да на локацији Универзитетско-клиничког центра Републике Српске изградимо просторије Медицинског факултета", рекао је Додик

Додику и Цвијановићевој додијељене су и повеље за допринос развоју и угледу Медицинс.ког факултета. Ова признања добили су и медицински факултети из региона, заслужним професорима и деканима уручене су плакете, најбољим студентима златне значке, а највећим донаторима захвалнице.