latinica  ћирилица
15/11/2018 |  17:53 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Кривичне пријаве због бруталне тортуре тројице младића из Источног Сарајева

Нема помака у истрази убиства два сарајевска полицајца. Нема ни објашњења због чега су тројица младића из Источног Сарајева били изложени стравичној тортури у просторијама МУП-а Кантона Сарајево током испитивања о том случају. Њихов адвокат Бојан Веселиновић поднио је кривичну пријаву због бруталног пребијања и мучења што је документовао фотографијама и медицинским извјештајима о задобијеним повредама у сарајевској полицији.

Исти дан након убиства полицајаца, СИПА је у Палама ухапсила Милоша Обрадова, Стефана Самарџију и Срђана Соколовића. Предали су их МУП-у Кантона Сарајево уз записник да немају повреда. Након “третмана“ у сарајевској полицији, кући су дошли с ломовима, подливима и траговима удараца по глави и цијелом тијелу. Тучени су песницама, ногама и палицама.

"Након тога одведени су у посебне собе гдје су `криминалистичко-оперативне радње прикупљања доказа` настављене тако да су оштећенима скинуте панталоне и доњи веш па су им НН лица клијештима гњечила тестисе. Истим клијештима стискане су им уши и ударани су по глави", изјавио је адвокат повријеђених младића Бојан Веселиновић.

Исљеђивање је настављено употребом електрошокера, прскањем бибер спреја у очи и уста. Сарајевски полицајци су, према наводима из пријаве, тукли приведене младиће по задњици, пријетили су им одсијецањем удова и ликвидацијом.

"Уз пријетње ликвидацијом, ударани су пиштољима у предјелу главе. Ножевима су им зарезиване уши и убадани су нестерилисаним иглама. Оштећени су присиљавани да клањају, пуштан им је езан за џеназу, вријеђани су на националној и вјерској основи", наставља причу адвокат.

Веселиновић каже да му није било дозвољено да уђе у просторије сарајевског МУП-а и да објасни да приведени имају алиби јер су у ноћи убиства полицајаца учествовали у тучи у једном угоститељском објекту у Палама. Добио је увјеравања да неће бити пребијени.

По пријему кривичне пријаве адвоката Веселиновића речено је да провјеравају наводе из пријавео о батинању, понижавању и вријеђању на националној и вјерској основи тројице приведених младића од стране сарајевске полиције.

Претучени младићи не желе пред камере. Њихов адвокат каже да су припадници СИПЕ током хапшења њиховим родитељима рекли да их воде у ПУ Пале, међутим, директно су их спровели у МУП Кантона Сарајево. У СИПИ смо остали без објашњења зашто су то учинили чиме су практично заобишли МУП Српске.

26. октобра, ликвидирани су полицајци Адис Шеховић и Давор Вујиновић. Истрага је одмах усмјерена ка ауто-мафији, међутим, још није познато ко је власник возила из Хрватске које су убице хтјеле да украду, гдје су чауре с мјеста злочина. Трагична смрт полицајаца захтијева правду, али не оправдава бруталност у истрази.