latinica  ћирилица
16/11/2018 |  10:42 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Надзорни одбор Шума Српске умјесто Марића именовао Стојчића

Надзорни одбор ЈП Шуме Републике Српске разријешио је генералног директора овог предузећа Ристу Марића и именовао за вршиоца дужности Зорана Стојчића, досадашњег извршног директора у предузећу, потврђено је за РТРС.

Биљана Марић, предсједница Надзорног одбора компаније је након ванредне сједнице, рекла да је Ристо Марић, између осталог смијењен и због проблема који се дешавају у ШГ "Клековача - Потоци" из Источног Дрвара.

"Марић није поштовао мјере које су предлагали Надзорни одбор и ресорно министарство и то је један од разлога за његову смјену", истакла је Марковићева.

Она каже да је стање посебно отежано због ситуације у Шумском газдинству "Клековача - Потоци" из Источног Дрвара, гдје радници 17 дана штајкују, тражећи смјену вршиоца дужности директора Николе Јанковића, те подсјетила да су била два покушаја да се поступи према инструкцији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у том ШГ, али Марић није испоштовао налоге.

"Рад тог газдинства је блокиран, а тиме, на неки начин и јавног предузећа. Два покушаја су била, директор Марић није испоштовао налоге Министарства у суботу и у уторак и морали смо наћи адекватно рјешење на нивоу јавног предузећа, а већ данас или сутра и на нивоу ШГ "Клековача-Потоци" Источни Дрвар", нагласила је Марковићева.

Она је рекла да се не може прихватити као адекватно образложење и одбрана због чега то није урађено, прихватајући све разлоге политичке природе, напомињући да је Источни Дрвар рубна општина и јако осјетљиво подручје.

"Тренутна ситуација само је један врх леденог бријега који смо хтјели разријешити у наредном периоду. Директор није испоштовао инструкције ресорног министарства, односно Владе, која је власник овог предузећа. Наша главна мисија овдје је да поштујемо систем, надлежности, хијерархију", нагласила је Марковићева.

Марковићева је истакла да је Зоран Стојчић шумарски инжењер, компетентна особа, човјек из система, који дуго ради у предузећу "Шуме Републике Српске", а долази са позиције извршног директора за план и анализу.

Помоћник министра за шумарство и ловство Републике Српске Горан Зубић рекао је данас на новинарима на Сокоцу да ово није једини разлог због којег је смијењен Марић.

"Било је доста примједби на Марићев рад, нарочито када је ријеч о односима између шумарства и прераде дрвета и у вези са реализацијом уговора. Ми у министарству смо константно пратили и анализирали ситуацију и након деветомјесечног извјештаја закључили да је било одступања у процедури уговарања", навео је Зубић, додајући да реализација уговора није испоштована у односу на то како је прописала Влада Српске.

Стојчић је изразио наду да ће оправдати указано повјерење.

"Дуго сам у предузећу и од 2012. године сам члан Управе, тако да могу рећи да немам непознаница што се тиче јавног предузећа. Колико данас ћу почети са рјешавањем кључних проблема да би био испоштован основни ред и нормално функционисање `Шума Републике Српске`", рекао је Стојчић.