latinica  ћирилица
16/11/2018 |  14:03 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Изрицање другостепене пресуде Орићу и Мухићу 30. новембра

Апелационо вијеће Суда БиХ 30. новембра изрећи ће другостепену пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, након обновљеног поступка за ратне злочине почињене у Сребреници 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Оптужница Мухића у двије тачке терети за убиство Милутина Милошевића у селу Лолићи и Митра Савића у селу Куњерац 1992. године.

Његов адвокат Сабина Мехић данас је у завршним ријечима затражила ослобађајућу пресуду јер сматра да Тужилаштво ничим није доказало да је Мухић крив за оно што му се ставља на терет.

Мехићева је нагласила да је једино заштићени свједок Тужилаштва "О-1" у својим недосљедним исказима споменуо Сабахудина Мухића, због чега је завршне ријечи базирала на оспоравању његове кредибилности.

Осврћући се на убиство Милутина Милошевића у Лолићима, Мехићева је навела три различита исказа заштићеног свједока које је дао током судских поступака у овом предмету, указујући на недостатак елемената кривичног дјела јер није установљено у каквом се стању налазио оштећени након пуцања.

Мехићева је рекла и да је свједок Радмила Николић такође била неувјерљива јер је у истрази спомињала другу особу као одговорну за смрт Милошевића, док је на суђењу убиство приписала Орићу и Мухићу.

Говорећи о убиству Митра Савића у селу Куњерац 14. децембра 1992. године Мехићева је поновила исказ свједока "О-1" када је рекао да је само Насер Орић у њега пуцао из пиштоља, те да је остало нејасно гдје је онда пуцао оптужени Мухић – у тијело или у земљу.

Према њеним ријечима, остало је нејасно и којој групи бораца је припадао Мухић.

Орић и Мухић оптужени су да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес, због битних повреда одредаба кривичног поступка.

На статусној конференцији 3. септембра Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва, те одлучило да поново буду саслушани Радивоје Остојић и заштићени свједок "О-1".

У завршним ријечима браниоца Насера Орића 9. новембра, адвокат Лејла Човић рекла је да Тужилаштво БиХ ништа није доказало, осим да је у периоду оптужбе био оружани сукоб.

Она је оспоравала кредибилност заштићеног свједока Тужилаштва БиХ "О-1", наводећи да су уочене бројне разлике у његовим исказима током првостепеног и обновљеног судског поступка пред Апелационим вијећем.

Изрицање пресуде заказано је за 30. новембар.