latinica  ћирилица
16/11/2018 |  15:30 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Група оснивача и чланова Главног одбора ДНС-а упутила писмо Павићу

Предсједништво ДНС-а разријешило је Недељка Чубриловића функције замјеника предсједника странке. Захтјев за разрјешење поднио је предсједник Марко Павић, образложењем да је учествовао у смјенама ДНС-ових кадрова.
Марко Павић - Фото: СРНА
Марко ПавићФото: СРНА

Поводом Чубриловићеве смјене писмо Павићу јуче је послала група оснивача и чланова Главног одбора ДНС-а из свих дијелова Републике Српске:

Писмо преносимо у цјелости:

"Поштовани господине предсједниче,

Као људи који су заједно с Вама у тешким и изазовним временима формирали Демократски народни савез, молимо Вас да што прије обавите консултације са оснивачима и истакнутим члановима странке на цијелом простору Републике Српске, од Требиња до Новог Града, јер је то, искрено сматрамо, пријеко потребно, како би се ДНС сачувао и како би се избјегло цијепање странке које је, плашимо се, на помолу.

Сви ми, људи којима је ДНС у срцу, спремни смо да зарад очувања странке уложимо додатне напоре и да, ако треба, даноноћно разговарамо са нашим људима на терену, истакнутим члановима и фунционерима, како би сачували странку.

Поштовани предсједниче,

Увјерени смо да сте свјесни да и Ви морате уложити додатни напор, како би странка, након задњих бура, насталих након одржавања општих избора у БиХ, коначно стигла у мирну луку.

Не смијемо се дијелити, не смијемо за кратко вријеме раскућити оно што смо кућили 20 година и не смијемо издати наше чланство, које је задњих дана забринуто за судбину странке и са зебњом очекује расплет ове драме на политичкој сцени Републике Српске.

Сви знамо, поштовани предсједниче, због чега се странка довела у овакво стање и сви смо, мање или више, криви због тога. Сада није вријеме да једни друге окривљујемо или да једни на друге пребацујемо одговорност. Али, јесте вријеме да укажемо шта је основни проблем и да сви заједно, у мјери у којој је то могуће, дамо свој допринос да тај проблем буде ријешен.

Данашњом смјеном господина Чубриловића са позиције замјеника предсједника странке зарили сте ДНС-у нож у леђа и отворили пандорину кутију.

Како нашем чланству објаснити да Ви дајете овлашћења Дарку Бањцу, пребјегу из СДС-а, да смијени Тому Прпоша, предсједника Регије Приједор и једног од најчаснијих чланова наше странке. Зар сте нам у ДНС требали из СДС-а доводити главосјече, који ће "скидати главе" нашим саборцима. Или је проблем што Томо у Приједор није доносио торбе са новцем? Па зар се новцем баш све може купити, поштовани предсједниче?

Јасно нам је, поштовани предсједниче, да су проблеми у странци почели када је "бизнис лоби" почео неконтролисано да се увлачи у ДНС, али и у највише страначке органе. Лјуди су у странку долазили без икаквих претходних заслуга, добијали највише страначке функције, што наше чланство није прихватило благонаклоно. Чињеница је да мјесецима имамо тихи бунт огромног дијела чланства према тим људима, који су у ДНС дошли да би им странка, и сви ми заједно, били параван за заштиту капитала који су стекли или заштита за лоповлук у који су били или су и сада укључени.

Како је могуће, поштовани предсједниче, да Милан Радовић, један од потпредсједника странке, само неколико седмица након што смо га на сједници Главног одбора ДНС-а у Требињу изабрали за потпредсједника странке, изјави у "Телерингу" на РТРС да је у ДНС дошао "зато што је била гужва на улазним вратима у СНСД-а". Емисију "Телеринг", може се погледати на интернет страници РТРС-а.

Да смо били досљедни и да смо мислили о нашим члановима и странци уопште, Радовић би већ сутрадан, након те изјаве, био смијењен.

Међутим, и Радовић, као и неки други слични њему, видјели су да се у ДНС-у могу понашати како им је воља, па су отишли и корак даље водећи паралелну кампању за претходне опште изборе, мимо страначких стуктура, позивајући се на Вас и на сваком кораку истичући како имају Вашу подршку. Ако је ово тачно, онда смо, поштовани предсједниче, у огромном проблему.

Како је могуће да Радовић на својим паралелним страначким скуповима, који су одржавани широм бањалучке регије, као доказ своје успјешности, људима на пројекторима показује документ, који Вам шаљемо уз ово писмо, из ког се виде његова астрономска примања, мислећи, ваљда, да је то дио страначке политике... У шта смо се то, као странка и као људи, претворили?

Јасно је било и да се Радовић, мимо званичне политике ДНС-а, отворено ставио на страну Вукоте Говедарице, кандидата опозиције у Републици Српској за предсједника, али није јасно зашто Ви на то нисте реаговали?

Шта смо то, господине предсједниче, урадили као руководство ДНС-а, како би Радовић своју кампању ставио у страначке оквире? Шта смо то урадили и након што су нам представљени еклатантни подаци да је Радовић чак и дио страначке инфраструктуре искористио за рад за кандидата опозиције за предсједника Републике, Вукоту Говедарицу?

А и сами знате да је више десетина оснивача и функционера странке још у току кампање затражило од страначког врха да се Радовић, због оваквог дјеловања, добровољно повуче или да буде избачен из странке.

Видите, господине предсједниче, да је ДНС-а већ данима под огромним притиском чланства странке из свих дијелова Републике Српске, као и дијела оснивача ДНС-а, али и коалиционих партнера, који траже да се спријечи самовоља Милана Радовића, који је на терену водио паралелну кампању за опште изборе у БиХ као кандидат за посланика у Народној скупштини Републике Српске и, сада је очигледно, као дио подршке Вукоти Говедарици, опозиционом кандидату за предсједника Републике Српске.

Чланство ДНС-а упозорава нас да је Радовић показао своје право лице и да ни по коју цијену не жели да им се поново деси "случај Шукало". Питање је само да ли ми то желимо да видимо?

Заједно морамо да одговоримо на питање: Да ли ћемо сами погледати истини у очи или ће нам ту истину у лице сасути неко други, а у виду посљедњих смјена људи из ДНС-а.

Морамо јасно рећи и да ли је став званичних органа странке да се Радовић, заједно са опозицијом, отворено укључи у протесте на Тргу Крајне? Колико нам је познато, став ДНС-а је да институције у овом случају треба да раде свој посао, а не да Радовић са Говедарицом, Иванићем, Бореновићем, Мектићем и осталим опозиционим представницима парадира Тргом Крајине, слика се са Давором Драгићевићем и на тај начин ДНС увлачи у исти кош са опозицијом, која трагедију једне породице, на крајње непримјерен начин, користи у политичке сврхе.

Дода ли се овоме да је Радовић, на скуповима које је организовао под кринком скупова ДНС-а у току кампање, јавно прозивао Милорада Додика, називајући га "штеточином" и "потрошеним политичаром", онда се лакше може склопити мозаик.

Морамо се, господине предсједниче, запитати и да ли ћемо зарад Радовића и очувања његове пословне империје, жртвовати нашу странку, омаловажити одличан изборни резултат, који смо заједно постигли и жртвовати односе са вишегодишњим коалиционим партнерима?

Такође, сви ми добро знамо, а добро знате и Ви, да су Ненад Нешић и Ведран Јарић двије рак ране ДНС-а, које су метастазирале и пријете да странку претворе у прихватни центар људи који су у сукобу са законом. Сви смо знали, а и Ви сте у почетку указивали на то, па се поставља питање шта се могло очекивати од таквог човјека, након што смо га поставили за директора ЈП "Путеви Републике Српске"? Или ћемо поново, као странка, дозволити да се комплетна странка ваља у блату криминала, корупције и уцјена.

Наши људи у Зворнику и Херцеговини били су фрапирани када им је Нешић недавно, у јеку кампање, тврдио да све што ради чини по Вашим инструкцијама, хвалећи се нашим члановима уговором овјереним код нотара Тамаре Радић из Херцег Новог из ког се види да Вам је његов рођени брат Предраг, од новца који му је Ненад Нешић дао, купио стан у Бијелој код Херцег Новог. Скенирану копију тог уговора, који је Нешић јавно показивао људима у Зворнику већ, према нашим сазнањима, имају и неки медији.

Ако је ово истина, поштовани предсједниче, онда је сазрело вријеме да се или Ви поздравите с нама или ми с нама. Јер дубљег дна нема.

Требамо, поштовани предсједниче, сами себи поставити питање: Како је могуће да Ведран Јарић, који је из Шукалове странке у пакету са Нешићем "дошао" у ДНС, има милионске уговоре у предузећима, којима руководе кадрови ДНС-а, а то су Рудник и термоелектране Угљевик, "Путеви Републике Српске" и "Аутопутеви Републике Српске"? Тај човјек се позива на Вас, кадровира по Републици Српској у Ваше име. Требају ли нам, господине предсједниче, овакви људи? Ако они требају ДНС-и и ако су они будућност странке, коју смо поштено и предано градили свих ових година, онда за нас у таквој странци више нема мјеста. Или ми, или они?

Поштовани предсједниче,

Намјере су нам часне и усмјерене на спасавање ДНС-а. Бог нам је свједок да другачије није и не може бити. Од Вас очекујемо да јасно и гласно станете у заштиту странке и њених изворних вриједности, јер другог излаза немамо. Све друго би значило продужавање агоније, криминализацију странке и пут ка њеном урушавању.

Уколико нисте у стању да то урадите, онда је једини излаз из ове ситуације да се, зарад интереса генерација које су градиле ДНС, часно повучете и не постанете рушитељ странке коју сте, заједно с нама, градили све ове године. А у рушење странке сте већ кренули..."

Срдачно Вас поздрављамо,

ГРУПА ЧЛАНОВА ГЛАВНОГ
ОДБОРА И ОСНИВАЧА ДНС-а

(istokrs.com)