latinica  ћирилица
18/11/2018 |  11:22 | Аутор: СРНА

Додик: Нова пракса у Српској - одговорни људи на пословима у јавном сектору

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска хоће нову праксу да именује одговорне људе на послове у јавном сектору што ће значити смањење корупције и пословне резултате који морају бити видљиви.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да ће Влада Републике Српске послије шест мјесеци рада процијенити да ли су то успјели или су само социјално смјештени.

"Прекидамо праксу да партија штити директора и да нису одговорни влади Републике Српске за резултат", изјавио је Додик за "Политику".

Он је објаснио да Влада Српске, која долази, управо због двотрећинске подршке више неће бити приморана да оклијева да позове на одговорност руководиоце који не показују успјех у свом послу.

Додик, који је и лидер СНСД-а, указао је на потребу јачања домаћег производа, те је додао како ће у овој години раст бити око 3,7 одсто.

"Савршено смо свјесни да раста нема без инвестиција, индустријске производње и пољопривредног раста", додао је Додик.

Додик је напоменуо да се ради у нестабилним околностима, те да је правио чудо што се економија одржала на овом ниову, имајући у виду отвореност граница и приватизацију која је у старту ослабила привреду.

"Осим јавних предузећа, попут `Електропривреде Републике Српске` или `Шума Републике Српске`, нисмо успјели да сачувамо важне ресурсе. Хтјели су отети и `Електропривреду Републике Српске`. То предузеће треба реформисати, али је у позицији да, упркос неким слабостима, може да буде инвеститор", сматра Додик.

Он је додао да ће Српска покушати да гради хидроелектране на Горњим хоризонтима, да ријеши питање Бук Бијеле, а у том пакету и двије централе договорене са Владом Србије - Фочу и Паунце.

Додик је напоменуо да Српска жели да настави изградњу ауто-пута од Добоја, преко Брчког и даље са Србијом.

"Када то завршимо пребацујемо се на источни дио ауто-пута од Вардишта, преко Рогатице, Сокоца до Источног Сарајева. Већ разговарамо о изградњи ауто-пута од Бањалуке до Приједора, као и оног до Купреса /према Сплиту/. То је дио напора да се нашој привреди омогући да користи луке на Јадрану. То би из Србије био најкраћи пут до средњег Јадрана", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да Републици Српској треба стабилна политичка ситуација и снажне институције, а да се снага мјери у већини у Народној скупштини, те да Српска није подијељено друштво.

Према његовим ријечима, дио аналитичара наставља с ентузијазмом да шаље поруке које нису добре, припремајући се, ваљда већ за наредне изборе као што су приче о паравојним формацијама или о случају на Тргу Крајине.

Додик каже да је Српска учинила све са своје стране, али да "нико од тих аналитичара никако да извуче генезу о чему се ту радило".

"Не говорим о оцу /Давору Драгичевићу/. Све што је учинио урадио је озлојађен, било му је тешко преживјети, то разумијем. Али они са стране покушали су то политички да инструментализују, а они су из Републике Српске и из иностранства. Закаснили смо пола сата да похапсимо пет људи из иностранства који су мјењали мјесто боравка у Републици Српској јер су имали унутрашњу мрежу људи, коју ћемо сад разоткрити, а били су у функцији едукације и одржавања тог случаја", рекао је Додик.

Додик је истакао да је потребан што шири круг подршке да би се договорили приоритети, али и поручило међународном фактору да се снага, коју ће он имати као члан Предсједништва БиХ у Сарајеву, заснива и на могућности да потегне вето, за шта му треба двотрећинска већина у Народној скупштини.

На питање да ли је добро за Српску то што ће опозиција бити мања, Додик је одговорио да се опозиција не мјери бројем посланика већ конструктивношћу, те да је "народ одредио да су слаби".

"Ми не дјелимо те апстрактне вриједности по којима нема демократског друштва ако нема опозиције, посебно ако постојање опозиције подразумјева да галаме и звижде, подрже случај на Тргу који је потпуно правно неоснован и да на томе граде политику и смисао свог постојања. Ако је то опозиција, онда она таква и нема неког смисла", оцијенио је Додик.