latinica  ћирилица
18/11/2018 |  11:44 ⇒ 19/11/2018 | 07:40 | Аутор: РТРС

Свечана сједница новог сазива НСРС

Конститутивна сједница 10. сазива Народне скупштине Републике Српске биће одржана сутра у Бањалуци на којој ће свечане заклетве положити новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ и предсједник и потпредсједници Српске.
Сутра конститутивна сједница НС РС - Фото: Глас Српске
Сутра конститутивна сједница НС РСФото: Глас Српске

Прва сједница новог скупштинског сазива заказана је за 14.00 часова коју можете пратити у директном преносу на РТРС-у.

Конститутивном сједницом, до избора предсједника Народне скупштине, предсједаваће радно предсједништво, које чине најстарији посланик - Дане Малешевић, којем ће помагати три најмлађа посланика из странака које су добиле највише посланика у Народној скупштини - Денис Шулић из СНСД-а, Александар Главаш из ДНС-а и Давор Шешић из СДС-а.

Првој сједници 10. сазива Народне скупштине присуствоваће бројни представници политичког и јавног живота Републике Српске, представници дипломатског кора и међународних организација, а долазак су, између осталих, потврдили премијерка Србије Ана Брнабић и предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић.

На конститутивној сједници биће изабрана Комисија за избор и именовања и верификовани мандати народним посланицима, који ће положити свечану заклетву, а биће разматрана и одлука о броју потпредсједника Народне скупштине.

На предложеном дневном реду прве сједнице је избор предсједника и потпредсједника Народне скупштине Српске, као и покретање иницијатива за избор делегата из Републике Српске у Дом народа парламента БиХ и за избор делегата у Вијећу народа Српске.

С обзиром да је крајњи рок за избор делегата 6. децембар, парламентране странке ће до 28. новембра доставити Народној скупштини Српске листе кандидата за изборе делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијеће народа Српске, саопштено је из Народне скупштине Српске.

У сусрет првој сједници 10. сазива народних посланика, у Парламенту је јуче одржана генерална проба којој је присуствовала новоизабрана предсједница Српске Жељка Цвијановић, новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и актуелни предсједник скупштине Недељко Чубриловић.