latinica  ћирилица
18/11/2018 |  16:04 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Како ријешити проблем великих гужви на ГП Рача?

На граничном прелазу Сремска Рача у Србији надлежни никако да ријеше саобраћајне гужве. Возачи најчешће у дане викенда чекају и по неколико сати да би ушли у Српску и БиХ, а рјешење виде у проширењу прелаза, односно у успостављању више саобраћајних трака. С тим се слажу и полицајци на дијелу граничног прелаза из Србије. На бх. страни надлежни тврде да гужве с друге стране не утичу на проток саобраћаја на улазу у Републику Српску и БиХ.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

Возачи на граничном прелазу Рача у Србији често су у колони дугој више стотина метара, на чекање од сат и више већ су се навикли.

Анкетирани возачи тврде како је основни проблем великих гужви на прелазу недостатак већег броја царинских кућица, број путних трака за већи проток аутомобила, као и већи број читача докумената који би уколико би се повећали гужву знатно смањили.

У полицији Републике Србије истичу да је викендом појачана фреквенција саобраћаја.

Истовремено, полицијски службеници су према закону обавезни да изврше детаљну контролу лица и превозних средстава што захтијева одређено вријеме. Ангажују и додатни број припадника у дане викенда.

"Проблем овог граничног прелаза је мала пропусна моћ. МУП Републике Србије је упознат с овим проблемом и предузеће одређене техничке мјере да би се контрола убрзала, а задржавање возача на прелазу смањило", рекао је Зоран Бојкић, помоћник командира СГП Сремска Рача.

У Граничној полицији БиХ кажу да гужве на другој страни не могу значајније утицати на проток саобраћаја на бх. граничном прелазу.

"Што се тиче наше стране, задржавања су од 10 до 15 минута, а у случају већег задржавања отварамо и другу траку. Такође немамо већих задржавања и на ГП Попови јер имамо довољан број службеника", нагласио је Енвер Исламовић, помоћник командира ГП БиХ у Бијељини.

Због све чешћих гужви на србијанском граничном прелазу "Рача" , Градска управа Бијељине упутила је допис надлежним органима БиХ и Србије, како би се, истичу, у наредном периоду, углавном у вријеме празника, избјегле дуге колоне.

А док надлежни нешто не учине, возачима на овом граничном прелазу остаје једино стрпљење.