latinica  ћирилица
19/11/2018 |  10:47 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Бијељина: У току седмица судске нагодбе

У бијељинском Основном суду до 23. новембра одржава се седмица судске нагодбе. Заинтересоване странке позване су да се укључе у рјешавање судских спорова мирним путем, ради бржег поступка и смањења трошкова. Судије на својим рочиштима предочавају странкама могућност и предности судске нагодбе. Идентификују предмете, позивају странке и дају приједлоге за судско поравнање које се закључује у писаној форми.

Мирним путем, у скраћеном поступку, годишње се ријеши око 250 предмета, јер је слабо интересовање грађана.

Судска нагодба је краћи, ефикаснији јефтинији и једноставнији поступак. Странке и суд поштеђени су дуготрајног процеса, прибављања и извођења доказа, одгађања рочишта, евентуалног другостепеног поступка и додатних трошкова.

За међусобни договор углавном су заинтересоване странке у комуналним предметима, а у ванпарничном поступку најчешће се закључују поравнања око подјеле имовине.

"У другим поступцима смо примјетили да нема баш мотивације да се закључују судска поравнања јер адвокати који су опуномоћеници странака, најчешће то не желе јер им се не исплати финансијски. Они у циљу одуговлачења, осујете странку да закључе судско поравнање, али има и коректних адвоката која приступе закључивању судског поравнања кад су се стекли услови#, изјавила је Селма Шаћировић, предсједница Ванпарничног одјељења Основног суда у Бијељини.

У бијељинском Основном суду очекују да ће у овој години ријешити 90 одсто старих предмета. Кроз пројекте СОКОП и МАЛ у 2018. години ријешено је око 10.000 комуналних предмета. Усавршен је рад Инфо-пулта, редовно се ажурира веб страница Суда, урађена је Стратегија за борбу против корупције, а у оквиру пројекта Високог судског и тужилачког вијећа БиХ и Краљевине Шведске, обучавају се волонтери приправници за полагање правосудног испита.

Крајем године требало би да почне и процес дигитализације архиве.