latinica  ћирилица
20/11/2018 |  18:22 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Побједа Србије: Стоп Приштини у Интерполу!

Самопроглашено Косово, након два дана тензија, на Генералној скупштини Интерпола ипак није примљено у ову организацију. Упркос отвореној подршци и лобирању Сједињених Америчких Држава, па чак и промјени система гласања, успјели смо да побиједимо велике силе које су намјериле на Србију, и сачувамо земљу и образ, рекао је предсједник Србије, Александар Вучић.

За пријем самопроглашеног Косова у Интерпол гласало се у два круга. Од 154 гласа, за пријем је било 76 земаља, док је 56 било против, а 22 уздржане. Гласању у другом другу претходила је пауза током које су делегације изашле из сале. Паузу су искористили представници САД, Британије и Турске да изврше додатни притисак на земље чланице.

- Поносан сам што је тако мала земља, без много новца, моћи у свијету успјела да се избори против најмоћнијих сила свијета и да покаже колико је вриједно чувати своју слободу интегритет и независност - истакао је предсједник Србије.

Србија не смије ову прилику корисити за понижавање Приштинске стране нити оних који су их помагали, став је предсједника Србије. Не међутим и шефа дипломатије, Ивица Дачић.

- Ја не морам да будем суздржан. На силу су покушали све – и да уђу у Унеско и да се изгласају резолуције у СБ против српског народа, да уђу у Интерпол, сматрајући да је довољно да велике силе напишу захтјеве и да пошаљу захтјеве и да ће све земље то без поговора подржати - рекао је Дачић, додајући да је Приштина доживјела дебакл.

Приштинским спонзорима поручио је да је ово велика побједа Србије и показатељ да се више на силу не може ништа. Резултат гласања показује и тренутно расположење према тзв. косовској независности, каже Дачић.

- Косову је недостајало 36 гласова, сад нек објасне свом народу да ли смо ми стварно лагали кад смо рекли да су земље повлачиле признања и гдје је сад тај списак од 116 земаља - каже Дачић.

Влада самопроглашеног Косова оптужила је, како су навели, "дивљу кампању" Србије за неуспјех у Интерполу. Америчка амбасада у Приштини је саопштила да "са овим резултатом сви губе".

Самопроглашено Косово је до сада три пута подносило захтјев за чланство у Интерполу. Интерпол је прошле године усвојио Резолуцију по којој земље које траже пријем морају бити чланице УН или имати статус посматрача.