latinica  ћирилица
21/11/2018 |  12:22 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Вишеград - Промоција књиге "Досије Сарајево"

У Вишеграду је промовисана књига "Досије Сарајево" Миливоја Иванишевића, која садржи 7.428 имена српских ратних жртава у Сарајеву, као и списак имена њихових егзекутора, од којих нико није процесуиран. Ова књига ће сачувати сјећање српског народа на страшна страдања Срба у Сарајеву и истину о томе пренијети будућим генерацијама.

Поред имена страдалих, књига садржи бројна потресна свједочења заточених Срба у Сарајеву и оспорава хашке оптужнице.

- Као што је теза о блокади града, неосноване тезе о неселективном гранатирању, о етничком чишћењу... Ту има много заблуда пропагандног карактера које су наметнуте за вријеме рата - рекао је аутор књиге Миливоје Иванишевић.

Током минулог рата, Срби су у Сарајеву проживљавали голготу, па се с пуним правом може рећи да је Сарајево један од симбола страдања Срба на овим просторима.

- Осим убистава која су се дешавала на више локација и разним поводима, између осталог, и један од разлога убијања Срба у Сарајеву била је пљачка њихове имовине. Осим тога, посебан дио голготе у току рата представљали су логори, јер почетком рата господари живота и смрти у Сарајеву били су пријератни криминалци и бандити који су били ван закона, имали су своје законе, тако да су са српским становништвом могли да раде све што им падне на памет - наглашава проф. др Драга Мастиловић.

Срба је у Сарајеву прије рата било скоро 200.000, док их је сада остало свега десетак хиљада. Срби из Источног Сарајева чувају успомену на Сарајево, као град у којем су некада живјели, поручено је на промоцији књиге.