latinica  ћирилица
21/11/2018 |  15:36 ⇒ 19:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштина увела таксе на српске производе 100 одсто

Власти самопроглашеног Косова подигле су таксе на српске производе на 100 одсто, написао је замјеник премијера Енвер Хоџај на свом налогу на Твитеру.

Он је образложио тај потез "агресивном кампањом против самопроглашеног Косова". И лист "Коха" пренио је да је одлучено да се таксе на производе из централне Србије повећају за 100 одсто.

Ендрит Шаља, министар трговине и индустрије, предложио је повећање таксе за 100 одсто, а тај приједлог је подржао и премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај. Он је рекао да споразум ЦЕФТА између Београда и Приштине не функционише.

- Дуго смо ометани како у транспорту, тако и у анализи и у било којем другом инструменту ЦЕФТА. Стога подржавам овај приједлог - рекао је Харадинај.

Предсједник Александар Вучић рекао је раније данас да неће бити нових подизања пореза на робу од Приштине. Истакао је да је то тешко питање, али да морамо бити спремни и на такву могућност.

Вучић је, одговарајући на питање да ли очекује "још неки бесмислен потез Приштине" и сљедеће подизање такси на робу, навео да би прије рекао да није могуће да се такве ствари дешавају, јер то није потез ни из прошлог, већ из 17. вијека.

Тржишни инспектори у јужној Митровици почели су јутрос наводно да претресају продавнице и да склањају робу из Србије на чијој декларацији не пише "Република Косово". Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић за ТВ Прва рекао је да Србија неће прихватити овакве уцјене из Приштине и ову одлуку назива "дјечјом љутњом".