latinica  ћирилица
21/11/2018 |  18:34 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

"Јањска плетеница" атракција Сајма етно хране у Београду

Произвођачи из Српске и ове године своје производе представили су на београдском Сајму етно хране и пића. На овој манифестацији је више од 400 излагача.

Све што се ових дана може видјети под куполама београдског сајма ручно је рађено, у домаћинствима која су одлучила да своју судбину вежу за село и земљу. Већи дио ових производа долази из Србије, али Република Српска и ове године има своје фаворите. Овај пут, то је и “Јањска плетеница”, посебно обрађени сир, који се производи само на овом подручју.

- То је традиционални производ наших крајева већ дуги низ година. "Јањска плетеница" је све оно што представља Јањ и Пливу - истиче Маринко Војиновић, из села Горица код Шипова.

С обзиром на то да је у овом сиру препознало развојну могућност, Министарство пољопривреде Српске финансира пројекат стандардизације и брендирања “Јањске плетенице”.

- Различити су квалитети зато што су индивидуалне производње. Ми имамо циљ да то све објединимо у један препознатљив бренд, који би био представљен на прави начин - поручује Михаило Остојић, руководилац пројекта.

Са другог краја Српске, из Требиња, стигли су потпуно другачији производи, сви на бази медитеранског биља. Породица која их прави, већ има солидно тржиште у српској престоници.

- Продаја иде боље у већим градовима, људи већ осјете, знају шта је то дивље, рецимо нар. Наши људи то разумију и то траже - напомиње Александра Делић из Требиња.

Већина ових вриједних људи тврди да се од пољопривреде може добро живјети, нарочито ако сами прерађују сопствене сировине. Сајам се затвара у суботу.