latinica  ћирилица
21/11/2018 |  19:16 ⇒ 22/11/2018 | 07:51 | Аутор: РТРС

Почели разговори о формирању извршне власти

Републички функционери и представници Српске у заједничким институцијама, састајаће се убудуће сваке седмице, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Први састанак одржао је са предсједницом Српске, Жељком Цвијановић и мандатаром за састав Владе, Радованом Вишковићем. Разговарано је и о формирању извршне власти у Српској.

Од српских представника у заједничким институцијама, у протекле четири године стизали су углавном напади на Републику Српску. Та пракса мора бити промијењена, поручио је Додик.

Представници Српске у Сарајеву, изричит је, више не могу ништа да раде без сагласности институција Српске, чију политику морају проводити.

"Желим да вратим снагу Српској, да појачамо одговорност сваког представника који је у име српског народа и Републике добио било коју функцију и запослење у Сарајеву. Тамо ме интересују људи који имају висок степен патриотизма и оданости српском народу и Републици Српској", категоричан је Додик.

Стабилности Српске допринијеће и формирање што шире скупштинске већине, која ће подржавати нову Владу, истиче предсједница Републике Српске. То ће, каже, појачати одговорност нових министара.

"То ће бити много боља позиција него што сам ја имала, када некада апсолутно нисте могли да тражите појачану одговорност и нисте могли да прибјегнете одређеним санкцијама, зато што сте имали већину таква каква јесте. Сада је то друга прича и сваки човјек који дође на позицију министра или директора мора да зна да није незамјењив", истакла је Цвијановићева.

На састанку је разговарано и о формирању нове владе, њеној реорганизацији и задацима.

"Много је започетих процеса, причали смо о финансијској ситуацији, обавијестила сам мандатара да је буџет стабилан, да ће све обавезе бити извршене, да је то прилично лагодна позиција у односу на ранија времена, а ако имате још скупштинску већину која је тако широка, треба само да радите", поручила је предсједница Српске,.

Имена нових министара биће позната након консултација, које почињу већ сутра. Мандатар, Радован Вишковић разговараће са делегацијама СНСД-а, ДНС-а, Социјалистичке партије, Уједињене Српске и НДП-а.