latinica  ћирилица
22/11/2018 |  16:14 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Вучић: ЕУ има само једну страну коју Београд треба да формализује

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да позив портпарола ЕУ Маје Коцијанчич, поводом новонастале ситуације на Космету, да се обје стране уздрже од провокација и фокусирају на завршетак нормализације односа значи да ЕУ, у суштини, има само једну страну и да би Београд требало само да формализује то њихово рјешење.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је упитао Коцијанчичеву који је то споразум Београд прекршио.

Он је нагласио да зна да суза Срба са Косова и Метохије може да наиђе на разумијевање и сличну сузу само у централној Србији, само код српског народа у Републици Српској и нигдје више.

Вучић је представницима Срба са Косова на састанку у Београду пренио да има информацију да је Кфор био спреман да интервенише и спријечи упад Албанаца у српска насеља данас и да им, уколико је то тачно, захваљује за то.

Предсједник Србије је поручио Србима на Космету да је веома важно да у овој сложеној ситуацији остану чврсти, храбри и јединствени и да ни на један начин не угрожавају Албанце, а да ће Србија учинити све да их заштити.

"Уколико ми покажемо храброст, народно јединство сигуран сам да ће српски народ моћи да опстане на Космету. Наша рука помирења је пружена, али морају да се поштују основне цивилизацијске норме", рекао је Вучић.

Предсједник Србије је око 15.30 часова замолио медије да напусте састанак, који је до тог момента био отворен за јавност, претходно поручивши да ће на њему бити донесене мјере како да се Срби на Космету заштите на ефикасан и ваљан начин.