latinica  ћирилица
22/11/2018 |  16:17 | Аутор: Index.hr

Заборавите фудбал какав сте познавали: Ускоро одлука о 50 нових правила!

Извршни одбор Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) на ванредној сједници најавио је расправу о промјена фудбалских правила.

Звонимир Бобан, главни савјетник предсједникаЂанија Инфантина, поручио је како ће се "поједина правила промијенити, али да се у срж фудбала неће дирати.

На дневни ред вјероватно историјске сједнице уврштено је чак 50 нових предлога. Посљедњих мјесеци периодично су се препоручивали, па и откривали приједлози који би заувијек могли промијенити фудбалску игру. ФИФА је одлучила их саслушати и, према потреби, имплементирати за унапређење фудбалске игре.

С обзиром на честе тренерске испаде у техничким просторима, намјера је радикалније кажњавати преступнике. Зависно од тежине инцидента, судија ће и тренерима моћи показати жуте и црвене картоне након којих ће слиједити и одређене суспензије, баш као и код играча.

Одзвониће и крадљивцима времена.

Када буде извршена измјена, замијењени играч напустиће терен с мјеста на којем се налази како би се утакмица одмах наставила без трошења времена, што је била редовна пракса посљедњих деценија.

Дефинисаће се и термин руке, појам који је прије појаве видеотехнологије изазивао доста контроверзи и очекује се да појам руке коначно буде кристално јасан.

Једанаестерци би требали проћи јединствену трансформацију. Требао би се увести већ најављени АББА систем извођења једанаестераца. Први пеналџија биће играч А екипе, а затим ће двапут заредом пенале изводити играчи Б екипе. Потом ће двапут узастопно шутери бити играчи А екипе, и тако редом (АБ-БА-АБ-БА-АБ).

АББА сустав осмишљен је јер је постојећи статистички доказано непоштен - чак 60 посто побједника били су тимови који су први пуцали. Студија је проведена анализом на више од 1.000 распуцавања од 1970. до 2013. године. Фамозни систем већ се примјењује на међународним такмичењима за млађе категорије.

Такође, током регуларног дијела утакмице, једанаестерац ће представљати посебан дио игре. Будући да се константно крши правило пријевременог уласка играча у шеснаестерац у тренутку шутирања пенала, једанаестерци ће се изводити без наставка игре. Буде ли нпр. погођена статива, игра се неће наставити, а лопта ће одмах бити додијељена екипи која се обранила од поготка.

Међу предлозима који само чекају потврде, спомиње се и живи зид у којем ће смјети стајати једино играчи екипе која се брани од слободњака. Како би се прекинуло с праксом гурања, живом зиду приступ више неће имати противнички играчи.

Очито је на помолу фудбалска револуција.