latinica  ћирилица
22/11/2018 |  16:49 | Аутор: СРНА

Привредници у БиХ већ трпе штету због одлуке Приштине

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић оцијенио је данас да привреда у БиХ већ трпи веома велике посљедице одлуке самопроглашеног Косова о увођењу царине од 100 одсто на производе из БиХ и Србије, чиме је највише погођена агроиндустрија, док би ланчаном реакцијом могло бити угрожено 10.000 радних мјеста.
Спољнотрговинска комора БиХ - Фото: илустрација
Спољнотрговинска комора БиХФото: илустрација

Он је навео да је БиХ прошле године на самопроглашено Косово извезла робу од 163 милиона КМ и да је извоз БиХ на то тржиште десет пута већи него увоз.

- Због тога је немогуће увести контрамјере, јер је увоз у односу на наш извоз готово безначајан. Највише трпи агроиндустрија, међу производима који одлазе на тржиште самопроглашеног Косова су млијеко, сокови и уље. Ту је и метална, као и дио текстилне индустрије, као и производња папирне галантерије - рекао је Вуковић новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да су изненађени одлуком самопроглашеног Косова да подигне таксе на 100 одсто на робу из БиХ, али да постоји могућност да је такав терен припреман од раније.

- БиХ и самопроглашено Косово, као и земље региона у саставу су ЦЕФТЕ која је заштитни механизам свих тих земаља да неће долазити конкретно до оваквих проблема које сада имамо. Према правилима ЦЕФТЕ, да би једна земља увела другој било коју висину таксе, претходно је обавезна да спроведе унутрашње истраживање о угрожености властитог тржишта - рекао је Вуковић и додао да се то није у овом случају догодило.

Према његовим ријечима, самопроглашено Косово је, гледајући на цијелу регију, мало тржиште, али за БиХ врло потентно, јер се константно говори о развоју привреде те се подстиче извоз, што је и задатак Спољнотрговинске коморе БиХ.

Вуковић је истакао да је Спољнотрговинска комора већ упутила писмо комори самопроглашеног Косова, тражећи одговоре и на нека ранија питања када је та такса била 10 одсто.

- Ушло се у сферу политичког дјеловања. Комора не смије тако то посматрати, али морамо пронаћи неке одговоре за привреднике БиХ. Обавијестили смо Предсједништво БиХ и Министарство спољне трговине и економских односа и да им дајемо подршку за предузимање свих хитних мјера према ресорним тијелима - рекао је он.

Вуковић је истакао да је конкретно тијело према којем се може дјеловати Европска комисија.

- БиХ нема заштитне механизме за наше привреднике и произвођачи који су склопили уговоре са самопроглашеним Косовом на три, пет година већ су обезбиједили репроматеријал, машине, запослили људе, очекујући тај извоз, који изостаје, па они трпе вишемилионске губитке - нагласио је Вуковић.

Он каже да БиХ не може заштити привреднике, од њих све откупити, те да је заштитни механизам била ЦЕФТА, на коју је Приштина извршила удар, на шта се очекује право реаговање.