latinica  ћирилица
22/11/2018 |  18:13 | Аутор: СРНА

"Хидроелектране на Требишњици": Произвели 10 одсто више струје од плана

"Хидроелектране на Требишњици" /ХЕТ/ произвеле су у протеклих 10 мјесеци 1.166 гигават-часова електричне енергије, што је за 10 одсто више од очекиване производње, рекао је Срни извршни директор за управљање системом ХЕТ-а Александар Вујић.
Хидроелектрана на Требишњици - Фото: AFP
Хидроелектрана на ТребишњициФото: AFP

Вујић је објаснио да је повољна хидрологија током прва три мјесеца ове године утицала на то да производња буде већа за 30 одсто, што је условило израду ребаланса.

"Усвајањем ребаланса производње узета је у обзир хидрологија и прекопланска производња система ХЕТ-а, тако да се уз максималну расположивост агрегата до краја године очекује укупна производња од 1.326 гигават-часова", рекао је Вујић.

Он је додао да су претходна два дана у сливном подручју измјерене падавине од 100 литара кише по метру квадратном, што је условило појачане дотоке и повећање коте акумулација Билећа и Требиње.

"Доток у акумулацију Билећа је изнад 400 метара кубних воде у секунди, док је међудоток од 200 метара кубних у секунди у акумулацију Требиње потпуно искоришћен максималним ангажовањем агрегата ХЕ `Дубровник`", рекао је Вујић.

Тренутна кота акумулације Билећа износи 365 метара и нижа је од очекиване, као посљедица сушног периода током љета и појачаног ангажовања система ХЕТ-а за потребе електроенергетског система Републике Српске.