latinica  ћирилица
22/11/2018 |  18:52 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Завршен енергетски канал кроз Фатничко поље

Енергетски канал кроз Фатничко поље, завршен је прије десетак дана. Служиће за контролисано и брже превођење воде са Хидроелектране Дабар и горњих хоризоната у Херцеговини, до већ изграђених хидро-енергетских објеката.

Армирано - бетонски канал, дужине 2,8 километара, са једним мостом, приступним рампама и путевима, повезао је тунеле између Дабарског и Фатничког поља и Фатничког поља и Акумулације Билећа. За изградњу, Хидроелектране на Требишњици утрошиле су више од осам милиона КМ.

"У коначници, завршетком канала кроз Дабарско поље и тунела који градимо Дабар - Невесиње, чије је пробијање на половини радова, он ће служити за превођење вода Горњих хоризоната, без губитака воде, у Билећку акумулацију", рекао је Илија Таминџија, извршни директор за производњу и техничке послове ЗП Хидроелектране на Требишњици.

Пропусни капацитет енергетског канала је 90 кубних метара воде у секунди. Током петогодишње изградње, неимари су се отимали са плавним водама.

"Грађевинска сезона у Фатничком пољу је јако мала због немогућности обављања радова, једино у љетном периоду је могуће да они иду својим током", истакао је Таминџија.

Прве овојесење плавне воде прекриле су канал. Плављења, много мања у односу на досадашња, нису искључена ни када циjeли систем буде изграђен. Слиједи и изградња много дужег канала кроз Дабарско поље, који ће директно преузимати воду са Хидроелектране Дабар.

"Урађен је главни пројекат, он је ревидован, са свим трошковима који су приказани у главном пројекту, трошковима експропријације земљишта у приватном власништву...", навео је Гордан Мишељић, директор ЗП Хидроелектране на Требишњици.

Тај канал биће грађен у наредном, другачијем циклусу инвестирања. До тада, Хидроелектране на Требишњици граде објекте, у складу са тежином пројеката.

"У сваком случају, врло је битно да се ради, да ХЕТ може изнијети сав терет ових објеката, јер на крају, опет то доноси нову вриједност, коју ћемо осјетитити изградњом цијелог система", наглашава Мишељић.

Прва би у рад требало да буде пуштена Хидроелектрана Дабар, инсталиране снаге 160 мегавата.

За њену изградњу, Хидроелектране на Требишњици уложиле су око 90 милиона марака.