latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:03 ⇒ 21:58 | Аутор: sputniknews.com

Харадинај у писму ЕУ и амбасадорима: Присилите Србију, не можемо више

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај упутио је данас писмо шефици европске дипломатије Федерики Могерини поводом повећања пореза за 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, у којем каже да је "Приштина посвећена принципу слободне трговине и да захтијева узајамно поштовање, истинску сарадњу и реципрочност".
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

У одговору на њен јучерашњи захтјев да Приштина одмах одустане од повећања пореза за 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ, Харадинај у писму каже:

"Република Косово већ дуги низ година је показала велико стрпљење у суочавању са све већим непријатељством и провокацијама. Накнаде наметнуте 18. новембра су неизбјежни резултат таквих радњи", стоји у писму које је Могеринијевој упутио посредством шефице Канцеларије ЕУ у Приштини, Наталије Апостолове.

Како су пренијели приштински медији, Харадинај је у писму позвао међународну заједницу да подржи поштовање међународних споразума.

Одлука о повећању пореске стопе за 100 посто је, каже Харадинај, одговор на "текућу деструктивну акцију Србије и Босне и Херцеговине, које покушавају да подрију суверенитет Косова".

Иначе, писмо исте садржине, Харадинај је послао и свим, како наводи, акредитованим амбасадорима у Приштини.

Оптужио је Србију да крши, како је навео, обавезне правне и политичке норме, укључујући Бриселски споразум о нормализацији односа.

"Ове акције су угрозиле кључне безбједносне интересе Републике Косово", тврди Харадинај и као примјер посљедњих таквих акција Београда наводи притисак на земље да повуку признање косовске независности, затим наводи "успјешни покушај Србије да саботира кандидатуру за чланство Косова у Интерполу у чему је подржа БиХ", као и, како тврди, "физички напади, које српска страна игнорише, на превозна средства Косова и грађана Косова, који користе територију државе Србије за транзит у друге дијелове Европе".

Харадинај тврди да су разлози за увођење ове противправне мјере и "хапшење, пријетње и друга кривична дјела која се предузимају против припадника Косовких снага безбједности из реда српског народа".

Наводи и да Београд крши споразум о учешћу Приштине у регионалним организацијама и иницијативама "непризнавањем званичних представника Косова (укључујући и чланове парламента, министре и високе представнике Владе Косова) право на учешће на догађајима организованим у Србији и Босни и Херцеговини".

Тврди и да је Србија одговорна за то што су "косовске спортске федерације и умјетници лишени права на учешће на међународним такмичењима".

Сматра да су Србија и БиХ више пута прекршиле ЦЕФТА споразум и нису реаговале на жалбе које је покренула Приштина, као и да је Београд намјерно одбацио "споразум о интегрисаном управљању границама, одбијајући да користи граничне капацитете финансиране из ЕУ, узрокујући 12 милиона евра у донаторском финансирању за Косово".

"Србија одбија да поштује споразуме о царинским процедурама, укључујући и оне које се односе на царинске печате. Као резултат тога, производи из Србије улазе на Косово без плаћања царине и ПДВ-а, што лишава Косово прихода и омогућава борбу против конкуренције других производа са српским".

Тврди и да "роба из Србије и Босне и Херцеговине - посебно храна и грађевински материјал - добија додатну државну помоћ незаконито и налази се илегално на Косову, што додатно ремети домаће тржиште", преноси Танјуг.

Харадинај, између осталог, тврди да косовски производи немају приступ српском и бх. тржишту или се, како наводи, суочавају са различитим нетарифним баријерама, које у писму таксативно наводи.