latinica  ћирилица
22/11/2018 |  20:21 | Аутор: РТС

Стефановић: Ситуација мирна, нема разлога за узнемиреност

Министар полиције Србије Небојша Стефановић каже да је раније током дана било кретања специјалних јединица РОСУ, као и других јединица косовских заштитних снага, и додаје да је сада ситуација на Косову мирна.
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина) -
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина)

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Србија прати ситуацију на терену како би на вријеме упозорила људе шта да раде ако буде проблема.

Ситуација је сада, каже, мирна и нема разлога за узнемиреност становиништва.

"Био сам присутан док је предсједник Србије разговарао са људима са КиМ. Они морају да уђу у заштиту својих права, они не желе да све ово прође мимо њих без њихове реакције. Хоће да се боре за своје интересе и да конзумирају робу из централне Србије. Имају подршку своје државе да неће бити заборављени и остављени", поручио је министар унутрашњих послова.

Србија на КиМ су, каже министар, свјесни да улазе у тешку борбу и да ће имати безбједносне изазове.

"То је једини начин да заштите права и да остану тамо. Другачије неће моћи да живе на Косову", напомиње Стефановић.

Указује да су безбједносне снаге Србије раније током дана регистровале покрете јединице РОСУ, али и других јединица косовских заштитних снага.

"Имали смо разне јединице које су се помјерале из својих касарни и које су се стационирале у јужној Митровици и близини. Неке снаге су упућене и на административну линију између централне Србије и Косова", навео је Стефановић додајући да је "ситуација сложена".

Коментаришући наводе да је Приштина повећала таксе зато што Косово није примљено у Интерпол, Стефановић указује да је Приштина треба да прихвати чињеницу да је одлука донијета на основу међународног права.

"Очекујем од западних држава да прихвате оно што је одлука Интерпола и да резолуција УН мора да се поштује. Србија, на крају крајева, има обавезу да штити своју територију", напомиње министар Стефановић.

Поручује да ће Србија наставити да се бори за себе: "Било какав однос снага у свијету не може да спријече Србију да се бори за свој народ".