latinica  ћирилица
22/11/2018 |  21:42 ⇒ 22:42 | Аутор: Агенције

Најизолованије племе на свијету убило Американца! (ФОТО/ВИДЕО)

Сви свјетски медији су пренијели вијест о смрти америчког мисионара Џона Чауа, кога су стријелама убили припадници изолованог и заштићеног племена у Индији.
Племе (Фото:www.npr.org) -
Племе (Фото:www.npr.org)

Локални рибар превезао је Џона Чауа на Сјеверни Сентинел, једно од Андаманских острва у Бенгалском заливу, и омогућио му приступ том локалном племену, што је иначе забрањено законом.

Наиме, индијски закони строго забрањују било какав контакт с припадницима тог племена које је нетакнуто цивилизацијом, а 2017. године донесен је закон којим се одређује казна затвора до три године за било какав покушај снимања видеа или фотографисања племена.

Чау је знао за та правила, али је упркос томе, било из мисионарских побуда или авантуристичког стила живота, одлучио да ризикује и боље упознати народ Сентинела за које многи кажу да су најопаснији домороци на свијету.

Припаднике домородачког племена остали свијет назива Сентинелцима по имену острва Сјеверни Сентинел на коме живе.

Ови домороци никада нису имали контакт с спољним свијетом, а говоре својим језиком који научници нису успјели да дешифрују. Уопште нису технолошки развијени, не знају да броје даље од три, не баве се пољопривредом, а колико је познато, не знају ни да запале ватру.

Припадници тог племена ниског су раста, просјечне висине око 160 цм. Имају тамну кожу и јако коврџаву косу. Украшавају се разним орнаментима и црвеном бојом, а знају да носе свињске лобање.

Баве се ловом и сакупљањем плодова. Од оружја користе лукове и стријеле и харпуне, а живе у једноставним колибама.

Мада не познају металургију, ипак цијене металне предмете. Истраживачи су примијетили како прикупљају метал нађен на обали, укључујући и алуминијску посуду коју им је оставио један истраживач, и од њега израђивали оруђе и оружје.

С обзиром на то, да су тијела убијених остављали на плажи, стручњаци сматрају да Сентинелци нису канибали.

Сматра се да су прије 60.000 година њихови преци напустили Африку и населили ова острва. Племе данас има између 50 и 150 домородаца.

Врло су опасни и негостољубиви. Свакога ко је покушао да им се приближи гађали су стријелама, не само људе, него и хеликоптере или било какве друге њима непознате објекте.

Индијске власти су од 1967. године покушавале да с њима успоставе контакт.

Експедиције је предводио антрополог Т.Н. Пандит. Научници су домороцима на обали остављали дарове, попут кокосових ораха, с надом да ће Сентинелци тако постати мирољубиви и мање се бојати странаца, али је пројекат угашен деведесетих година, јер се неколико сусрета с домороцима завршило трагично - страдало је неколико људи. 2006. године домороци су убили два рибара.

Индијске власти забраниле су сваки контакт са овим племеном. Не смије им се прићи на удаљености мањој од 4,8 километара. Тај закон није донесен само због домородаца, него и због потенцијалних радозналих посјетилаца. Наиме, искуство је показало да су они изузетно опасни и негостољубиви и да контакт с њима може бити опасан по живот.

Наравно, закон штити и племе. Због своје изолације нису били изложени многим за нас уобичајеним вирусима па обичан грип или богиње могу озбиљно да им нашкоде, а можда чак и збрише цијело племе с лица земље.