latinica  ћирилица
23/11/2018 |  19:35 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Застава Републике Српске у Предсједништву БиХ!

Новоименовани амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић уручио је акредитивно писмо предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику у згради Предсједништва, у којој је први пут у званичним церемонијама била истакнута и застава Републике Српске.

Уз Додиково изражено задовољство што прво акредитивно писмо прима управо од амбасадора Србије, наглашена су очекивања о још успјешнијој билатерлној и пријатељској сарадњи.

Завијорила се тробојка Републике Српске у улици Маршала Тита! Испред кабинета српског члана Предсједништва и у свечаном салону током службене церемоније. Први пут у историји и симбола! И Предсједништва! У архив одлази досадашња ретроградна пракса неистицања и неуважавања знамења Српске у Сарајеву. И успостваља се нова, каже предсједавајући, према којој ће у свим радним и свечарским просторијама у којима ће он дјеловати, српска тробојка имати своје мјесто.

- Ја тражим да буде тамо гдје сам ја. Не спорим да се истакне застава БиХ, али исто тако мора да буде и застава Републике Српске и српског народа. Она је легитимна и легална. Ви знате да је Уставни суд БиХ разматрао одлуку о симболима и рекао да је застава Републике Српске легална и да не вријеђа никога - рекао је Додик.

Али, ипак, увриједила је друга два члана Предсједништва. Српска тробојка им као фатаморгана. Здружено су одмах реаговали саопштењем. А Шефик Џаферовић, чак, и ванредном прес конференцијом.

- Додик је повриједио Закон о застави БиХ, тако што је у свечани салон противно закону унио заставу ентитета Република Српска. Према Закону о застави, на мјестима на којима се представља БиХ могу да стоје само симболи БиХ и никакви други - тврди Џаферовић.

"Ревносни" Џаферовић позва се на закон према којем Савјет министара БиХ има тек три министарства, а не девет. На исти, који је давне 1998. године исписао тадашњи високи представник Карлос Вестендорп и који истицање заставе БиХ на згради Предсједништва прецизно дефинише. И непрецизно у њеној унутрашњости!

Слично је реаговао када је ономад у парламентарним клупама покренута иницијатива да се тробојка завијори у салама Представничког и Дома народа. Иницијатива која тада није прошла. Али од које предлагачи неће одустати.

Сташа Кошарац (СНСД) је у јулу ове године истакао:"Ми имамо легитимно право да остворимо питање и позиционирања заставе Републике Српске у институцијама БиХ, као и заставе Федерације БиХ, ако је има и Дистрикта Брчко".

Демократска европска парламентарна пракса управо такву традицију баштини – да с поносом истиче све своје саставне цјелине, а Република Српска, ФБиХ и Дистрикт Брчко јесу уставне цјелине државне заједнице Босне и Херцеговине. Но, ту праксу, напрасно су заборавиле, све сарајевске "демократе". Али, српска тробојка након скоро четврт вијека нашла се у објекту Предсједништва! Да ли ће и на Маријин двору - у згради заједничких нам институција!?