latinica  ћирилица
24/11/2018 |  12:27 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Кошарац: Поштоваћемо Устав, а не наметнуте законе високих представника

Члан Предсједништва СНСД-а и изабрани посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац најоштрије је осудио синоћње уклањање заставе Републике Српске испред кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика у згради Предсједништва у Сарајеву.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Изгледа да бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић показује снагу и мишиће само кад предсједник Додик није у Сарајеву. Застава Републике Српске ће бити враћена на своје мјесто кад год предсједник Додик буде у згради Предсједништва БиХ", рекао је Кошарац Срни.

Он је нагласио да истицање заставе Републике Српске у згради Предсједништва БиХ представља поруку да ће српски представници у заједничким институцијама БиХ поштовати Устав БиХ, а не наметнуте законе високих представника којима је рушен Устав и Дејтонски мировни споразум.

"Предсједник Додик од српског народа у Републици Српској добио је мандат да поштује и проводи дејтонски Устав и он то и чини. Према Уставу, БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Предсједник Додик је представник Републике Српске и српског народа у заједничким институцијама БиХ и застава Републике Српске симбол је тог представљања", поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да је Закон о застави БиХ још 1998. године наметнуо тадашњи високи представник међународне заједнице Карлос Вестендорп, који је, како се тада говорило, заставу БиХ прецртао са своје шољице чаја.

"Под притиском међународне заједнице, тај закон прихваћен је у Парламентарној скупштини БиХ тек 2001. године. Наша политика је да одбацујемо законе који су наметнути и донесени под притиском међународне заједнице, а који нису у складу са Уставом и словом Дејтонског мировног споразума. Тако ћемо се понашати и убудуће", нагласио је Кошарац.

Он је најавио да ће сви високи функционери из Републике Српске у заједничким институцијама БиХ на видним мјестима истицати заставу Републике Српске како би се знало кога и шта представљају.

"У том правцу тражићемо и измјене наметнутог Закона о застави БиХ. За оне који то не прихвате сматраћемо да не поштују Устав БиХ и не признају уставну позицију Републике Српске као једног од два ентитета од којих је БиХ састављена", поручио је Кошарац.