latinica  ћирилица
24/11/2018 |  12:53 | Аутор: РТРС

Радишић: Уклањање заставе Српске у Сарајеву нови атак на српски народ

Сенатор Републике Српске Живко Радишић осудио је ноћно уклањање заставе Републике Српске испред кабинета Предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика у згради Предсједништва у Сарајеву, поручивши да је то нови атак на српски народ, Српску, њену самосталност, сувереност и независност у оквиру БиХ.
Живко Радишић - Фото: РТРС
Живко РадишићФото: РТРС

Радишић, који је бивши српски члан Предсједништва БиХ, рекао је Срни да се ту ради у антиуставном и незаконитом чину.

"То никоме није требало, нити коме може користити. Заставе су знамења држава и народа. Никоме никада нису сметале. Застава Српске је уставно утемељена и у вези са њом постоји пуни консензус и сагласност, укључујући разне медијаторе који су творци Дејтонског устава и других догађања у БиХ", оцијенио је Радишић.

Он је рекао да уклањање заставе Српске, нажалост, може бити почетак неугодних процеса који не требају никоме у БиХ, а посебно у Српској.

"То је атак и увреда Српској као конститутивном елементу и ентитету у БиХ. Подржавам Милорада Додика у осуди таквог чина", рекао је Радишић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је ноћно уклањање заставе Републике Српске испред његовог кабинета у згради Предсједништва недопустиво и сканадалозно и очигледно представља покушај Шефика ЏаФеровића и Жељка Комшића да му пошаљу поруку да тамо нема мјеста за Србе.

"Тај потез симболички само потврђује намјеру хегемонистичких кругова у Сарајеву да противно Дејтону елиминишу Републику Српску, јер хистерични ноћни јуриш на заставу Републике Српске управо то демонстрира", рекао је Додик Срни упитан да прокоментарише синоћње уклањање заставе Српске испред његовог кабинета у згради Предсједништва БиХ у Сарајеву.

Додик је поручио да га ноћни атак на заставу Републике Српске неће спријечити да она увијек буде истакнута испред његовог кабинета и тамо гдје се он налази кад год је и докле год је у згради Предсједништва БиХ, свидјело се то коме или не.

Застава Републике Српске која је била истакнута испред кабинета предсједавјућег Предсједништва БиХ у Сарајеву уклоњена је синоћ на захтјев кабинета бошњачког члана Шефика Џаферовића.

Застава Српске била је истакнута и јуче, поред заставе БиХ, у свечаном салону када је Додик примао акредитивна писма амбасадора Србије Александра Ђорђевића.