latinica  ћирилица
24/11/2018 |  14:57 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Дешавања са заставом Српске разоткрила како функционишу ствари на нивоу БиХ

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик заставу Републике Српске однио у Предсједништво БиХ да покаже да та заједничка институција није власништво једног народа и да ће бити заједничка онолико колико у њој има трпељивости и мјеста за сва три народа.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише синоћње уклањање заставе Српске испред кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ у Сарајеву, Цвијановићева је рекла да су та дешавања, нажалост, у потпуности разоткрила како функционишу ствари на нивоу БиХ.

"Милорад Додик је заставу Републике Српске унио у зграду Предсједништва БиХ у складу са својим убјеђењем да ако је БиХ заједничка, како нам упорно говоре, онда Република Српска и њени интереси морају бити адекватно заступљени и поштовани. Тај став је добио огромну подршку међу грађанима Републике Српске на протеклим изборима и он је то учинио достојанствено у по бијела дана. Чињеница да је застава уклоњена у по ноћи, када се сва криминална дјела обављају, најбоље осликава мрачни амбијент у који је српски члан Предсједништва дошао да ради", истакла је предсједница Српске.

Она је оцијенила да порука која се тиме послала Републици Српској није тек неки инцидент и не треба је олако узимати.

"Сјетиће се многи крваве свадбе из 1992. године када је у том истом Сарајеву убијен сват и запаљена српска застава, чиме је одаслана порука по чијој мјери се кроји БиХ и коме у њој нема мјеста. Двадесетшест година касније заставом Републике Српске у Предсједништву БиХ српски члан Предсједништва Милорад Додик шаље једноставну, уставну и потпуно легитимну поруку - Србима ту припада исто толико мјеста колико и другим народима", нагласила је Цвијановићева.

Нажалост, каже она, одговор који је стигао показује да ту нема мјеста за све и да то није формула по којој функционише Сарајево.

"То још више треба да нас у Републици Српској држи окупљенима око интереса Републике, да радимо на њеном јачању, да чувамо стабилност њених институција и да упорно и неуморно развијамо свијест о важности њеног очувања", поручила је предсједница Републике Српске.