latinica  ћирилица
25/11/2018 |  23:53 ⇒ 26/11/2018 | 08:47 | Аутор: sputniknews.com

Украјина прогласила ратно стање!

Савјет за националну безбједност и одбрану Украјине донио је одлуку да уведе ратно стање на територији те земље у трајању од 60 дана. Одлуку о томе треба да потврди Врховна рада Украјине.
Александар Турчинов, Савјет за националну безбjедност и одбрану Украјине -
Александар Турчинов, Савјет за националну безбjедност и одбрану Украјине

"Увођење ратног стања ни на који начин не значи да ће Украјина водити некаква офанзивна дејства. Украјинa ће искључиво водити дејства за одбрану своје територије, заштиту и безбједност своји грађана", рекао је украјински председник Петро Порошенко у наступу који су преносили украјински телевизијски канали.

То такође, како је рекао Порошенко, не значи да ће бити промјена положаја на линији разграничења у појединим областима Доњецке и Луганске области, као ни у другим крајевима.

Порошенко је додао да проглашење ратног стања не подразумијева ограничења права и слобода грађана.

Према његовим речима, увођење ратног стања у земљи не значи да Кијев одустаје од политичко-дипломатског рјешавања кризе. Украјина ће, како је рекао, испуњавати одредбе Минског споразума и све друге међународне обавезе.

Порошенко је затражио и помоћ НАТО-а.

Раније је секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Александар Турчинов рекао да предлаже да се одржи засједање како би се увео режим ратног стања.

Повезане вијести:

Русија затражила ванредну сједницу СБ УН

ФСБ: Украјински бродови напустили Керчов мореуз

Захарова: Методе Кијева су бандитске

Кијев: Руси отворили ватру на један од украјинских бродова