latinica  ћирилица
26/11/2018 |  19:07 ⇒ 27/11/2018 | 07:40 | Аутор: РТРС

На српске производе царине од 100 одсто, на албанске нула!

Владе Албаније и самопроглашеног Косова одржали су заједничку сједницу у Пећи и договорили да за шест мјесеци смање царине, а у кратком року их и потпуно укину.

Званична Тирана подржала је мјере Приштине, односно увођење царина од 100 одсто на српске производе. Истовремено, након прошлонедељног хапшења четири лица, полиција самопроглашеног Косова, данас је ухапсила и секретарицу убијеног Оливера Ивановића под оптужбом да је помагала у његовој ликвидацији.

Након заједничке сједнице влада такозваног Косова и Албаније, албански премијер Еди Рама рекао је да Приштина и Тирана иду ка потпуном укидању царина. Није му било довољно што је предсједнику Владе у Приштини Рамушу Харадинају дао налог да почне израду "заједничке стратегије уједињења Албанаца до 2025", него је Србију додатно провоцирао изјавом да је агресивна према Албанцима и гестикулацијом при заједничком фотографисању.

- Србија не би требало да користи два лица, једно са Косовом и једно са Албанијом. Ово је неприхватљиво. Србија није жртва, Косово је жртва. Албанија и Косово ће ићи руку под руку као два поносна орла - каже Рама.

- Могу вам рећи да смо на правом путу ка јединственом економском тржишту између Косова и Албаније - тврди Рамуш Харадинај, предсједник Владе самопроглашеног Косова.

Рама је подржао повећање таксе на српску робу за сто одсто, уз увођење нулте стопе за албанске производе на Космету. Није се дуго чекало на реакцију званичног Београда. За потпредсједницу српске Владе Зорану Михајловић и шефа дипломатије Ивицу Дачића дилеме нема - Рама је у Пећи најавио стварање велике Албаније. За министра трговине Расима Љајића, Рамина изјава о царинама на српске и њихово укидање на албанске производе је политички шоу и обмањивање грађана.

- Ово је нешто што не одликује модерни свијет и нешто што има само на Косову. То су лутке, то су лутке којима управља неко са стране - напомиље Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

-Окрени-обрни, овдје је опет на потезу ЕУ. Ови потези су потпуно неприхватљиви и представљају урушавање свега што смо од 2006. и увођења ЦЕФТ-е договорили - сматра Љајић.

И док су Албанци засједали у Пећи, на сјеверу на Космету одржана је још једна сједница Кризног штаба, који је је најавио да ће Срби сутра у подне поново одржати протесте.

- Нико од учесника протеста не смије да насједне ни на једну провокацију са стране - истиче Игор Симић, потпредсједник "Српске листе".

Због одлуке власти у Приштини, Срби страхују од хуманитарне катастрофе. Залиха хране и лијекова још има, а данас је допремљена и нова пошиљка. То, међутим, није ни изблиза довољно за попуну резерви Клиничког центра у Митровици.

- Предузимамо све потребне мјере и за сада указујемо адекватну дравствену заштиту, али ако се овакво стање настави, сигурно ће бити проблема - пооручио је Милан Ивановић, директор Кличинко-болничког центра Косовска Митровица .

Нешто прије почетка сјенице Кризног штаба Срба са сјевера Космета, албанска полиција је ухапсила Силвану Арсовић, секретарицу убијеног Оливера Ивановића.

Саопштено је да је, наводно, помагала у ликвидацији, и да ће у притвору у Приштини провести најмање 48 часова.