latinica  ћирилица
27/11/2018 |  09:16 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Трговинско представништво круна сарадње Српске и Санкт Петербурга

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик отвориће у четвртак, 29. новембра, у Санкт Петербургу Трговинско представништво Републике Српске које ће бити једно од кључних за даљу сарадњу и унапређење односа Српске и Русије у свим областима, посебно привреде.
Санкт Петербург (фото: danubeogradu.rs) -
Санкт Петербург (фото: danubeogradu.rs)

Додик је рекао да је отварање овог представништва још један доказ и потврда добре сарадње и односа са руским званичницима које је успоставила власт у Српској, односно да је ово круна сарадње коју је успоставила републичка власт са Санкт Петербургом, који је моћан економски и културни центар у Русији.

- Уредили смо добијене просторије и разлог за мој одлазак је да још пробудим сарадњу и да видимо шансу и перспективу наших будућих односа, првенствено Српске и Санкт Петербурга, али и у свјетлу моје нове функције као српског члана Предсједништва БиХ да видимо гдје су препреке. Било је много проблема у реализацији договора који се односи на фармацеутску индустрију, гдје Руси не могу да извозе у Српску и БиХ јер надлежна агенција на нивоу БиХ то оспорава - рекао је Додик за Глас Српске.

Рад Трговинског представништва, које ће бити смјештено у згради добијеној без накнаде од Санкт Петербурга, замишљен је тако да ће привредници из Српске представљати своје производе и преговарати са руским партнерима, али и као мјесто за разговоре о осталим областима.

Одговарајући на питање да ли ће током посјете Русији имати прилику да са надлежнима разговара о градњи гасовода у Српској, Додик је навео да ће о томе вјероватно бити ријечи другом приликом када се буде састао са представницима Гаспрома.

- Градња гасовода остаје наш приоритет, односно да се гради повезница од Србије преко Дрине и да тај гасовод дође и до Бањалуке и рашири се даље кроз Републику Српску. Јасно је да ћемо интензивирати активности на том плану - поручио је Додик.

Он није искључио ни могућност да се током посјете Русији састане са званичницима руске области Нижњи Новгород, чија је делегација почетком октобра ове године била у Бањалуци и када се могло чути да је Русија веома важан спољнотрговински партнер Српске, са којом је у првом полугодишту ове године остварен обим размјене од 349 милиона КМ.

Додик ће се током боравка у Русији обратити и на Свесловенском форуму који се организује крајем сваке године, а иницијатор је Санкт Петербург.