latinica  ћирилица
27/11/2018 |  09:16 ⇒ 09:22 | Аутор: СРНА

Насин робот почео мисију на Марсу

Америчка свемирска агенција Наса потврдила је да се њен нови робот успјешно спустио на Марс послије седмоминутног понирања.
Наса слетјела на Марс (фото: NASA) -
Наса слетјела на Марс (фото: NASA)

Истраживачки апарат "Инсајт" проучаваће унутрашњост Марса, што ће бити прва оваква студија о некој планети послије Земље.

Потврда о спуштању дочекана је одушевљењем и слављем у контроли мисије у Калифорнији. Робот је послао серију информација о свом спуштању, пренио је Би-Би-Си.

Главни администратор Насе Џејмс Бриденстин рекао је да је ово "задивљујући дан" и додао да су честитке стигле и од предсједника Доналда Трампа.

"Инсајт" се сада налази на великој равници Елисијум, недалеко од планетарног екватора. Наса је раније описала ово подручје као "највећи паркинг на Марсу".

Прва слика са "црвене планете" стигла је у року од неколико минута и приказала је околину робота пуну прашине.

Робот је ушао у атмосферу Марса крећући се брже од метка, а потом је успорио кориштењем топлотног штита, падобрана и ракета.

Први задатак "Инсајта" је да рашири своје соларне плоче, које су биле склопљене током спуштања. Робот мора да почне да производи енергију за своје системе и да би загријао опрему на температури испод нуле.